ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש מהתלמידים לשתף בנוגע לוויכוח שהיה להם עם מישהו לאחרונה. לאחר מכן נזמין זוג תלמידים להציג את הוויכוח בפני הכיתה. ניתן להוסיף תרגילי דרמה ולבקש מהמציגים לחזור על הוויכוח שוב באווירה עצובה/ כועסת/ ילדותית/ מלאה בצחוק/ פייסנית/ עדינה וכד’. (חשוב לשים לב שוויכוחים נוגעים לעתים בנושאים רגישים, ויש להפעיל שיקול דעת בבחירת הוויכוח שיוצג בפני הכיתה) נתחבר לשיעור הקודם על ידי חזרה על עמדתם המיוחדת של בית הלל במחלוקותיהם עם בית שמאי: אמר רבי אבא אמר שמואל שלש שנים נחלקו בית שמאי ובית הלל הללו אומרים הלכה כמותנו והללו אומרים הלכה כמותנו יצאה בת קול ואמרה אלו ואלו דברי אלהים חיים הן והלכה כבית הלל וכי מאחר שאלו ואלו דברי אלהים חיים מפני מה זכו בית הלל לקבוע הלכה כמותן מפני שנוחין ועלובין היו ושונין דבריהן ודברי בית שמאי ולא עוד אלא שמקדימין דברי בית שמאי לדבריהן (בבלי, עירובין יג: )הגמרא מתארת כיצד בית הלל היו דנים מתוך עמדה ענוותנית, והיו לומדים את דברי בית שמאי בנוסף על דברי עצמם. יתרה מכך, לפני שאמרו את דעתם, היו אומרים קודם את דעתם של בית שמאי. עמדה זו זיכתה אותם שתיקבע הלכה כמותם. נשאל: האם מדובר בעמדה רלוונטית גם עבורנו בבואנו להתווכח/ לדון עם חבר?
|
נקרא יחד עם התלמידים את דברי הבבלי:
נשאל:
נקדים ונסביר לתלמידים על שפתו הייחודית של הרב קוק, והקשיים האפשריים בהבנת דבריו.
נקרא את דברי הרב קוק בעין איה:
נשאל:
נדון יחד בשאלה האם ניתן לשמור על עמדתי ולהקשיב לאחר בצורה אמיתית באותה העת, כפי שמתואר בדברי עין איה?
לאור הדיון, נסביר לתלמידים כי בוודאי מדובר במיומנות הקשבה מורכבת ומפותחת מאוד, ובכדי להגיע לכך, יש להתאמן בסוגי הקשבה. סוג ההקשבה שנתנסה בו עתה נקרא “הקשבה אכפתית”, כאשר המיקוד הוא בצרכים של הדובר, ולא לעמדותיו. חשוב להדגיש כי ההקשבה כפולה: לצרכיי שלי, ולצרכי זה שעומד מולי. נתחלק לשתי קבוצות. כל קבוצה תקבל קטע המתאר את עמדת אחד הצדדים במפגש ביניהם: אולג, הלקוח, ויוסי, המוכר. הקבוצה תנסה להבין על פי התיאור שקיבלה, מהן הצרכים של הצד שאותו היא מייצגת, ומה הצרכים של השני.
נציג את הצרכים שהקבוצות העלו ברשימה זו מול זו. נסביר לתלמידים כיצד כל צד מגיע עם עולם שלם משלו, או כדברי הרב קוק: “הגיון מיוחד של כל אחד”. |
פתחנו בהצגת וויכוחים מעולמנו הפרטי. למדנו על ת”ח המקשיבים זה לזה, ואת הדגש אותו מוסיף עין איה על האור הגדול העולה מתוך ההקשבה המשותפת בשילוב ייחודיות העמדה של כל אחד. תהינו כיצד ניתן להיות בעמדה כפולה זו באופן אמיתי. לבסוף, ניסינו באופן מעשי למקד את תשומת הלב לצרכיהם של שני הצדדים המתווכחים, ובכך לצעוד צעד נוסף ביכולת להקשיב לעצמי ולחברי בעת ובעונה אחת.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא