ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
מבוא למורה: “משה קיבל תורה מסיני ומסרה ליהושע… ונביאים מסרוה לאנשי כנסת גדולה וגו'” [אבות א, א] שמעון הצדיק היה משיירי כנסת גדולה, ובו אנחנו מציעים לפתוח את הלימוד על “גדולי ישראל”, במסלול לימוד זה נעקוב אחרי גדולי וגדולות ישראל החל מבניין בית המקדש השני, תקופת הזוגות ומשם נמשיך בלימוד אודות תנאים, אמוראים וסבוראים.
רקע: שמעון הצדיק [המאה השלישית לפני הספירה הנוצרית] הוא החכם הראשון המופיע במסכת אבות, וממנו נתחיל את לימודנו. שמעון הצדיק חי בתקופה בה הסתלקה רוח הקודש מן הנביאים ומכאן ואילך התורה הועברה באמצעות חכמים. שמעון שימש ככהן גדול במשך ארבעים שנה בימים בהם בית המקדש השני עמד על תילו וההלניסטים שלטו בארץ.
נשמיע לתלמידים את הלחן למשנה “משה קיבל תורה מסיני” (אפשר גם להקרין את השיר עם הקליפ)
נסביר לתלמידים:
התורה נמסרת ממשה ליהושע, מיהושע לזקנים והם מוסרים לנביאים, הנביאים מוסרים את התורה לאנשי כנסת הגדולה.
בשיעור זה נלמד על שמעון הצדיק שהיה מאחרוני אנשי כנסת הגדולה, שמעון הצדיק חי בימים שבית המקדש השני עמד על תלו, רוב היהודים חיו בבבל אבל היו יהודים שעלו לארץ ישראל והקימו בה את בית המקדש ומינו את שמעון הצדיק להיות הכהן הגדול, תפקיד בו הוא שימש במשך ארבעים שנה.
אלכסנדר מוקדון כבש שטחים נרחבים של העולם ובכלל כך הוא גם שלט בארץ ישראל.
כדי ללמוד מעט על שיעור קומתו של שמעון הצדיק נלמד סיפור מתוך הגמרא שמתאר את פגישתו של אלכסנדר מוקדון עם שמעון הצדיק:
נשאל את התלמידים?
נאסוף את התשובות ונוסיף:
אלכסנדר הגדול הוא מלך. הוא לא משתחווה בפני אף אחד. אבל רק בפני שמעון הצדיק הוא משתחווה. הוא משתחווה בפני שמעון הצדיק, מכיוון שכשהדמות של שמעון הצדיק מתגלה היא עוזרת לו לנצח. שמעון הצדיק לובש את בגדי הכהן הגדול כדי להראות שהוא מייצג את הקב”ה- ושאלכסנדר הגדול בעצם מנצח בזכות הקב”ה.
נמשיך לספר על דמותו שמעון הצדיק:
לאחר מותו של שמעון הצדיק, בית המקדש ירד מגדולתו.
נחלק לתלמידים תמונה של בית המקדש ונקרא את המקור המלמד על השינויים שחלו בבית המקדש. במהלך הקריאה נבקש מכל תלמיד לציין את השינויים שחלו על גבי הדף.
נחזור יחדיו עם התלמידים אל הציור ונראה כיצד הם ביטאו את הטקסט בתוך דף הציור. (למשל: כדי לסמן שהנר במנורה היה דולק וכבה- יש להקיף את הנר. כדי לסמן שלא הייתה ברכה בלחם הפנים- יש להקיף את הלחם בעיגול).
נבקש מהתלמידים:
נכתוב על הלוח בנקודות את התיאורים. (לדוגמא: זקן, אור, שמחה, בגדים מיוחדים).
נחלק לתלמידים דפים לבנים ונבקש מהתלמידים לצייר את המפגש בין שמעון הצדיק לבין אלכסנדר הגדול או לחילופין את מראהו של הכהן הגדול לבוש בגדי כהונה מלווה בשליחים נושאי אבוקות של אש.
נשאל את התלמידים:
נאסוף את התשובות מהכיתה.
למדנו על שמעון הצדיק, מאנשי הכנסת הגדולה. שמעון הצדיק היה איש מופלא וגדול, המצביא והשליט הגדול באותה תקופה כרע והשתחווה בפניו, לאחר מותו של שמעון הצדיק הקדושה בבית המקדש התמעטה. ניסינו לדמיין ולצייר את דמותו של שמעון הצדיק ולחשוב האם יש דמות בחיינו, שלדמיין את דמותה, יכול לעזור לנו לנצח בהתמודדויות בחיים.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא