ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם

שמואל הקטן

  • רעות ברוש
רעות ברוש
תצוגת כיתה מלאה
שמואל הקטן
לב השיעור
פתיחה
הקדמה
מפגש
קריאת הסיפור על שמואל הקטן
התבוננות
העמקה בסיפורי ההמשך
הפנמה
הצגה
אסיף
הקדמה למצוות עיבור השנה
סיפור שמואל הקטן
סיפור רבי חייא והשום
ניסוח ערכים מתנגשים
הרחבה על סוגית הלשנות בבי"ס
שיעור על היחס למי שאינו נוהג כראוי. מהו ה'מחיר' שראוי לשלם על מניעת הלבנת פנים ? עיון בסיפור של שמואל הקטן
לב השיעור: כיצד להתייחס למי שאינו נוהג כראוי?
פתיחה: הקדמה

נתחיל בהקדמה קצרה על עיבור השנה (מתוך ספרו של אליהו כי טוב), ונסביר את ההלכה שאין מעברין את השנה אלא במזומנין לה. במשנה קובע רבן שמעון בן גמליאל כי על מנת לקבוע לגמור את עיבור השנה זקוקים לבית דין של 7 חברים. פרטים אלו יהיו הכרחיים להבנת הסיפור על שמואל הקטן.

מפגש: קריאת הסיפור על שמואל הקטן

כעת נקרא יחד את הסיפור על שמואל הקטן. בשלב זה נקרא את כל הסיפור ברצף, אך לאחר מכן נתמקד ונעסוק בחלק הראשון של הסיפור (השורה הראשונה בטבלה). נסביר את פשט הדברים (בהתאם להקדמות שאיתן פתחנו), ונפתח בדיון:

  • מדוע שמואל לקח על עצמו את האחריות?
  • בשניות שעברו עליו בין אמירתו של רבן גמליאל שמי שלא הוזמן ירד, לבין לקיחת האחריות על עצמו- מה היתה הדילמה? בין מה למה הוא התלבט?

בפשטות ניתן לומר שמדובר בהתלבטות בין הלבנת פני חברו ברבים, ובין אמירת האמת. ניתן גם לומר שההתלבטות היא בין האפשרות ההלכתית של עיבור השנה (שהרי אין מעברין את השנה אלא במזומנין לה, ולפי הירושלמי אכן לא עיברו באותו יום בגלל ה”מסתנן”) לבין הלבנת הפנים.

התבוננות: העמקה בסיפורי ההמשך

כעת נתחלק לחברותות, ונלמד על סיפורו של רבי חייא והשום , לפי השאלות המנחות שבדף. לאור דברי המהרש”א, נבקש מכל חברותא לגבש עמדה ולבחור באיזה צד הם תומכים – בר’ חייא שהתעקש למנוע הלבנת פנים, או ברבי שמעון שהתעקש על אמירת אמת ומניעת ביטול תורה?

נחזור למליאה ונקיים סבב שיתוף של המחשבות והדעות שעלו בחברותות.  נמשיך ונסביר את רצף הסיפורים שאחרי סיפור שמואל הקטן (רקע על ההקשר של כל אחד מהם- ספר עזרא וגירוש הנשים הנכריות, מלחמת העי ומעילת עכן בחרם והיוצאים מחוץ לתחום השבת בחיפוש אחר המן).

נחלק לכל תלמיד דף עבודה שבו עליו לנסח את הערכים המתנגשים בכל אחד מהסיפורים. לאחר מכן נחזור למליאה ונבקש מהתלמידים לשתף בתשובותיהם.  נתייחס לערכים המתנגשים בכל אחד מהסיפורים:

1. הלבנת פנים מול אמירת האמת

2. הלבנת פנים מול לימוד תורה/ הלבנת פנים מול כבוד תלמיד חכם

3. לשון הרע על עצמו מול הלבנת פנים

4. הלשנה, לשון הרע מול ביעור הרע מהחברה. או: לקיחת אחריות ברמה האנושית מול מניעת שפיכות דמים (של כל מי שמת בעי)

5. אמירת אמת (או פגיעה מסויימת בציבור) מול הלבנת פנים של מיעוט.

הפנמה: הצגה

הסיפור שלמדנו עוסק בסוגיות שיכולות להיות מאוד אקטואליות לחיי היומיום בבית הספר, וליחסים בין מורים ותלמידים ובין תלמידים לעצמם. כדי לחדד את העניין ניתן לקרוא מתוך דף המקורות העוסק בסוגיות אלו בהקשר לבית הספר. נבקש מהתלמידים להמציא סיטואציה הנוגעת בדילמה מסוג זה (בין החשש לבייש אדם אחר ובין החשש לומר שקר או לפגוע בערכים אחרים), לחלק תפקידים ולהציג אותה (אם הכיתה גדולה מדי ניתן להתחלק לכמה קבוצות). חשוב לבחור סיטואציה דמיונית ולא דבר שקרה באמת, כדי לא לבייש ח”ו.

ייתכן שהתלמידים יעלו ביקורת על המערכת הבית ספרית שלעיתים עלולה לגרום לביוש או לעודד “הלשנה” – חשוב שלא לבטל ביקורת שכזו במידה והיא מוצגת בצורה נכונה,  אך גם לא להיגרר לדיון שטחי, ולהציג את המחירים של אי אמירת אמת ושל פגיעה בערכים אחרים.  לבסוף נעודד גם פתרונות יצירתיים למצבים כאלה, שאינם גורמים לביוש אך גם אינם כרוכים באמירת שקר.

אסיף: איסוף הקולות השונים

בשיעור למדנו את סיפורו של שמואל הקטן ש”הקריב” את עצמו על מנת למנוע הלבנת פני חברו. העמקנו בסיפורים הנוספים ועמדנו על הערכים המתנגשים בכל אחד מהם. לבסוף דנו בהשלכות על המציאות הבית ספרית, והעלינו הצגה שממחישה דילמות אלו.

אלו דילמות מורכבות וחשוב שנבין כל אחד מהצדדים והדעות בנושא. ויהי רצון שיקויים בנו “האמת והשלום אהבו”.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!