ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפרוש בפני התלמידים מספר מקצועות ותפקידים, נציע להם לבחור אחד מהם. ניתן לאפשר בחירת קטגוריה נוספת שלא הובאה עדיין.
דוגמאות לתפקידים: איש עסקים, יועץ בבית ספר, טייס, צייר, חשמלאי, וכדומה.
נציע לתלמידים המעוניינים בכך להציג את הסיבות לבחירתם, מה מעניין בו ומדוע דווקא הוא. לחילופין, ניתן להציע לנציגים לציין מהם השלבים הנדרשים/ אפשריים בכדי להגיע בעתיד לתפקיד.
נחלק דף ובו המשנה של אבות המלאכות (שבת, פרק שביעי), נקרא ביחד.
נבהר את המילים הקשות ונסביר את המקור.
שלב א- נציג בפני התלמידים תשע תמונות ונבקש לסדרן בשלוש קבוצות בהתאם למשנה. בכל שלישיית תמונות מוצגים חומר הגלם, שלב בהכנתו ומוצר מוגמר. לאחר מכן, נבקש לסדר כל קבוצה בסדר פנימי על פי ראות עינהם, התלמידים יתבקשו לנמק את החלוקה ואת הסדר שהציעו.
נדגיש את החלוקה בין עשיית מוצר מוגמר (כמו לחם, בגד וספר) לבין פעולות שהן אמצעי, תהליך בהכנתו.
לאור חלוקה זו, נבקש מהתלמידים לצבוע או להדגיש את המלאכות במשנה שאינן אמצעי אלא מהוות את השלב הסופי – המוצר המוגמר.
שלב ב- נבקש מהתלמידים לזהות את שמות בעלי המקצוע במשנה, האחראים להפקת מוצרים אלו. נזהה שישנם ארבעה תפקידים ראשיים שכל אחד מהם מופקד על תוצר אחר:
חקלאי שתפקידו לאפות לחם,
רועה צאן שתפקידו לארוג בגד,
צייד שתפקידו לכתוב ספר על קלף העשוי מעור הבהמה,
ובנאי שתפקידו לבנות בית אבן שניתן להכניס ולהוציא ממנו.
לכל אחד מהתוצרים הללו סדרת מלאכות המהוות הכנה אליו, נסביר בקצרה מהות כל תפקיד.
בהמשך לכך, נבקש מהתלמידים לצבוע בצבע שונה כל סדרת מלאכות במשנה .
שלב ג- ניתן לחדד את עניין התהליך על ידי השוואתו לסוג אחר של פעולה – הנאה. זאת על ידי השאלה מדוע קריאת ספר, ריצה או נשיאת משא כבד אינם מלאכה. דרך שאלה זו נגיע לתובנה שמלאכה עניינה יצירת דבר חדש מחומר גלם, או שלב בתהליך היצירה, לעומת פעילויות של הנאה. אם הזמן מאפשר לנו, ניתן לחזור לרשימת התפקידים שבחרו התלמידים בתחילת השיעור, ולחשוב איזה מהם נחשב ‘מלאכה’ ואיזה מהם הוא עיסוק שאינו מלאכה.
שלב ד- נשאל את התלמידים מהי המטרה של כל אחד מהתוצרים במשנה.
בהתאם למטרות שיעלו, נציע לתלמידים למצוא קשר בין התפקיד שכל אחד בחר לעצמו בתחילת השיעור לבין אחד התפקידים במשנה, ולהסביר את הקשר. נוכל גם להעלות רשימת מלאכות שונות הקיימות כיום, ולשייך אותן לאחד מבין ארבעת התוצרים במשנה, בהתאם למטרתם.
שלב ה- ניתן לשלב את רעיון הייחודיות של כל אדם, נוכל לשאול: לפי המשנה, מי חשוב יותר – הזורע או האופה? מאחר וכל המלאכות כתובות ברצף אחד ובמספר האוגד אותן יחד, ניתן להסיק שכל המלאכות זהות ברמת חשיבותן, ללא קשר למיקומן בתהליך היצירה השלמה (כך הוא גם ברמה ההלכתית – חומרת עשיית כל המלאכות שווה).
בהמשך לשיח בכיתה, בחירת התפקיד המתאים לכל אדם איננה לפי ‘חשיבות’ התפקיד (שכן אין תפקיד החשוב יותר מתפקיד אחר), אלא היא צריכה להיעשות בהתאם לכישוריו ולנטיית נפשו.
נציע שני מסלולים – האחד מתמקד בהפנמת רעיון התהליך, והשני מתמקד בהפנמת רעיון הייחודיות של כל אדם.
במסלול א: נבקש מהתלמידים לחשוב על דוגמאות בחיים בהן אנו מצויים בתהליך – בדרך לקראת מימוש מטרה (דוגמאות אפשריות: למידה, רכישת חברים, סריגה, נגרות, בנייה בחול, לימוד שחיה וכו’).
בשלב הבא, נשאל את התלמידים:
נוכל להעלות את כל השאלות ולאפשר שיח חופשי שבו התלמידים יוכלו להתייחס לאחת מהן. לחילופין ניתן להציע לתלמידים לכתוב אודות השאלות הללו.
מסלול ב: נבקש מכל תלמיד לכתוב על פתק תכונה טובה שיש בו ונשים את כל הפתקים במעטפה. לאחר מכן נשלוף פתק פתק, ונשאל לאלו תפקידים מבין התפקידים במשנה תכונה זו הינה משמעותית.
לחילופין, ניתן לחשוב עם הכיתה על רשימת כשרונות ותכונות: אמונה, סבלנות, יכולת תכנון, דיוק, זריזות, מוטוריקה, הבעה עצמית, אומץ, עדינות, ראייה כוללת, יכולת תכנון, אחריות, רגישות, ועוד.
בשלב הבא, נשאל:
בנוסף, ניתן לספר לתלמידים על אדם האוהב עיסוק מסוים אולם סביבתו אינה מעריכה עיסוק זה, והוא זקוק לעידוד שיאפשר לו לבחור בעיסוק אותו הוא אוהב. התלמידים יתבקשו לכתוב לו מכתב עידוד קצר.
נסכם את השיעור על פי המסלול המתאים, השאלות יאפשרו איסוף וסיום.
מסלול א- נשאל את התלמידים את השאלות הבאות ונבקש שכל אחד יענה לעצמו בכתב על השאלות (אין צורך לשתף את הכיתה).
מסלול ב- חז”ל מלמדים אותנו במשנת ר’ אליעזר:
ומאריכים עוד אודות מעלתה של המלאכה, שעל ידה נברא העולם, בה עסקו האבות וכו’ (דברי חז”ל במלואם מובאים בהרחבה). בסוף דבריהם אומרים חז”ל:
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא