ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
כפתיחה לשיעור נכתוב על הלוח מילים שקשורות לחומר ההלכתי שלמדנו בהלכות בישול בשבת. לא נדון על המילים, אלא נציף אותן בכיתה על הלוח. נשמיע בכיתה את השיר “היום יום שישי..” (להלן קישור לביצוע של השיר באתר יוטיוב) וניתן לתלמידים תוך כדי שמיעת השיר להסתכל על אוסף המילים שכתבנו על הלוח: שעון שבת, פלטה, הטמנה, בישול, מיחם, שעון שבת, הדלקת אור, הכנת תמצית תה.
כסיכום ללימוד הלכות בישול בשבת, אנחנו מציעים להתחיל את השיעור בתרגיל הבא: נחלק את הכיתה למספר קבוצות, כאשר כל קבוצה תצטרך להמציא סיפור (זה יכול להיות סיפור כתוב, הצגה או לחילופין ניתן לתת לתלמידים תרגיל לקראת השיעור לצלם סרטון של סיפור) ובו דמויות שעושות כמה טעויות בהלכות שבת. ניתן להשאיר את הטעויות לכל המרחב ההלכתי של בישול בשבת או להגביל אותו לנושא בו נעסוק בהמשך השיעור והוא דברים שהיה צריך להכין לפני השבת. לאחר שהסיפורים/הצגות מוכנות נבקש מכל קבוצה לספר/להציג את הסיפור שלה, כאשר שאר הקבוצות יצטרכו לאתר את כל הטעויות שבסיפור. בדרך זו נוכל לערוך חזרה נחמדה על ההלכות ולפתוח את הנושא של השיעור שלנו.
בשיעור זה נתמקד ונעסוק בהלכות הקשורות בהכנות לשבת. המלאכות הנאסרות לעשות בשבת מקרינות לא רק על אופי ההתנהגות של כל אחד מאיתנו ביום השבת עצמו, אלא מזמינות ומבקשות מאיתנו לעשות חלק מהמלאכות לפני השבת ולהגיע לשבת אחרי שהתכוננו לבואה. האיסור לבשל בשבת מגיע עם הציווי לאכול בשבת שלוש ארוחות דשנות, ואם כך וודאי הוא שעלינו לנהל את יום השישי כך שיהווה יותר מסופם של ששת ימי המעשה – אלא יום של הכנה והקדמה ליום שבת קודש.
נקרא יחד עם התלמידים את המדרש המפורסם שמקורו בגמרא במסכת שבת דף קי”ט ע”ב, על שני מלאכי השרת המגיעים לביתו של האדם בליל שבת:
נכווין את התלמידים בשאלות מנחות:
נשים לב שכל הפעולות הן דברים שעשה האדם לפני שקיבל את השבת והלך לבית הכנסת. כלומר המלאכים מגיעים בשבת, אבל למעשה הם בוחנים כיצד התנהל יום השישי שלפני השבת בבית שלנו – האם התכוננו לשבת? האם שטפנו את הבית? הכנו את הנרות וערכנו את השולחן? דרך המדרש נפתח דיון ומחשבה על מקומה ותפקידה של ההכנה בחיים שלנו בכלל עם מיקוד לעניין השבת:
כפתיחה לתרגיל הכתיבה, נבקש מכל אחד מהתלמידים לנסות ולהיזכר ביום שישי ובשבת האחרונה אצלו בבית ולנסות לדמיין את כניסת המלאכים לבית שלו (כדאי לשים מוזיקה נעימה ברקע, לדוגמא את השיר “שלום עליכם“).
לאחר כמה רגעים של דימיון נבקש מכל תלמיד להעלות על הכתב את השיחה שהתנהלה בין שני המלאכים בכניסתם לביתו בשבת שעברה. נוכל להציע להם גם להוסיף שיחה דמיונית שהוא או מישהו אחר מבני הבית עונה ומגיב לשיחת המלאכים ביניהם. במידה ויש מי מהתלמידים מוכן לקרוא בקול את הדברים שכתב – נאסוף כך את התרגיל [הבעייתיות שעלולה להיות בתרגילך זה היא שיפוטיות כלפי בית ההורים וחשיפתו באור שלא בטוח ינעם לתלמידים שלנו. ניתן להתייחס לכך ולציין שזו התמודדות לא פשוטה כמעט בכל בית יהודי, ולספר בחיוך שגם אצלנו זה ככה].
כתוספת או כתחליף לתרגיל, ניתן לבקש מכל תלמיד לכתוב לעצמו תפילה אישית שהיה שמח להעניק לעצמו בעקבות השיעור (כדאי לחדד את בחינת ההענקה והמתנה שיכולה להיות בעצה טובה, בחינה שמנטרלת את כל הביקורתיות והשיפוטיות שעשויה להתלוות לכתיבה הזו) – כיצד עליו להתנהל ביום שישי? ממה הוא צריך להיזהר ואת מה הוא צריך לחזק בהתנהגות שלו? על אילו הכנות השבת הוא היה מציע לו לקחת אחריות ומה הוא היה שמח להוסיף להכנות המשפחה לקראת השבת? ניתן גם להציע כתיבה על הבית העתידי שייבנה בעז”ה.
בתחילת השיעור סיכמנו את השיעורים הקודמים על הלכות שבת בעזרת הצגה / סרטון משעשעים. למדנו את המדרש על מלאכי השרת המלווים את האדם בערב שבת ועמדנו על החשיבות שהמדרש מייחס דווקא להכנות בערב שבת. לסיכום התבוננו ביום השישי בבית שלנו ובעזרת דמיון כתבנו כיצד נראית השיחה בין המלאכים בפתח ביתנו.
ניתן להציע לתלמידים לחזור הביתה ולשתף את המשפחה בשיעור ובמחשבות שהוא העלה בהם. ניתן גם להכווין לנקודות ממוקדות יותר – מה אני אוהב ביום שישי בבית? מה אני פחות אוהב והייתי רוצה שישתנה? מה אני יכול לעשות ולשנות בעצמי? מה הייתי מבקש מההורים או מהאחים לשנות?
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא