ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח בשיר “מליונים” של אתי אנקרי ונקרא יחד את המילים.
אם כן:
נצפה בשתי תמונות הנקראות באותו השם: “המלקטות” ונערוך השוואה ביניהן:
נסביר לפי הכתבה ונדון:
נקרא יחד ונצפה בקליפ של השיר: “קו העוני” של רוני סומק בלחן של חנן יובל או של דניאל שבצוב.
קו העוני / רוני סומק
נסביר: קו העוני הוא מדד חברתי כלכלי, המתייחס לרמות ההכנסה של אדם או משפחה. אדם או משפחה ייחשבו עניים אם סך הכנסותיהם נמוך באופן קבוע מקו העוני. קו העוני נועד להיות האינדיקטור בין אלו שהכנסתם מספיקה לשם קיום ראוי לבין אלו שהכנסתם לא מספיקה לכך. אולם הוא אינו קובע עוני מוחלט ואינו חייב לסמל כי לאותם פרטים ומשפחות הנמצאות מתחתיו יש מצוקת אמת ביכולת אספקת מצרכים ושירותים. קו העוני הוא יחסי לרמת החיים הכללית של אותה מדינה, ולכן במדינות עשירות יחצה קו העוני את אזרחי אותה מדינה בהכנסה גבוהה יותר מאשר במדינות עניות. קו העוני, הוא בעצם מטאפורה, כי הקו בא מתחום ההנדסה ואילו העוני מהתחום האנושי.
השיר “קו העוני” הוא שיר מחאה.
שיר מחאה הוא שיר המביע מחאה על בעיה חברתית או פוליטית. שירי מחאה עוסקים במגוון רחב מאוד של נושאים, מבעיות אישיות ועד בעיות כלל עולמיות. בין הנושאים עליהם נכתבו שירי מחאה ניתן למצוא את העבדות, זכויות אזרחיות, שוויון זכויות, מלחמות וכיבוש, איכות הסביבה ועוד.
כתבה על כך יפה בנימיני:
נקרא גם קטע מתוך ראיון עם רוני סומק בעצמו:
ומחאה אחרת שיתכן שנמצאת בשיר לפי יפה בנימיני, מדריך למורה למקראה שורשים וכנפיים לכיתה ט’, עמ’ 154-158:
“מעברה” הוא השם שניתן בשנות ה-50 לאוהלים, בדונים , פחונים וצריפים שבהם שוכנו העולים החדשים שהגיעו ארצה בהמוניהם. התנאים הפיזיים היו קשים. המעברה הייתה אמורה לשמש מקום מעבר עד שיוקמו מגורי הקבע, אך משהתעכב המעבר, הפך שם זה לשם נרדף לשכונת מצוקה.
נבקש מהתלמידים לצייר ול”צבוע” את השיר. בכל מקום שמופיעה מילה שיש לה צבע, לצבוע את המילה, ולצייר ליד המילה את הציור.
ננסה לגלות דרך הציורים כמה אמצעים אומנותיים משתמש המשורר כדי להדגיש את החיים הקשים ואת העליבות, לעומת איזושהי תקוה של הדובר בשיר לעתיד טוב יותר.
נעמיק בשיר דרך האמצעים האמנותיים המופיעים בו:
שימוש בצבעים סמליים:
הפעלת החושים של הקורא:
ניגודים:
הדרגתיות:
הדרגתיות זו נותנת לקורא הרגשה של ירידה, ומביאה את הדובר בשיר למסקנה שמתחת לקו האופק שלו הכל נראה עוני.
נק’ התצפית:
“נקודת התצפית – “הייתי ילד בבית שקראו לו צריף…” – רק בנקודה זו בשיר מתברר כי הדובר הבוגר מתאר מצב, מראות וקולות מימי ילדותו. ראשית כול מוצגת לפנינו זווית הראייה הסובייקטיבית והחיובית של הילד, שחש שהיה לו בית והבית היה ממוקם בשכונה. במקביל נמצא את זווית הראייה האובייקטיבית והשלילית של האחרים, ובכללם כנראה גם הדובר הבוגר, שקראו לבית בשמו האמיתי — “צריף”, ולשכונה בשמה האמיתי — “מעברה.”
מעגליות:
השיר פותח בקו העוני ומסתיים במילה עוני, וכך מבליט את הנושא המרכזי בו הוא עוסק. המילה עוני בסוף השיר היא מילה בודדת בשורה, ולפיכך היא מאוד בולטת. בנוסף אומר הדובר בשיר שמתחת לקו האופק הכל נראה עוני, וגם אמירה זו מדגישה מאוד את העוני שהיה במעברה. כמו כן מעל המילה הבודדת ישנה שורה ארוכה יחסית שמהווה מעין “קו” המסמל את קו העוני שמתחתיו הכל עוני.
אירוניה:
מטס היונים מזכיר את המטס של יום העצמאות, יש אירוניה בחגיגיות המטס מול עליבות הבית במעברה, וכן אולי האשמה נסתרת של המדינה שמשקיעה במטס ומראה את כוחה הרב בתחום הביטחוני והייצוגי, ולא מספיק בתחום הרווחה.
נחזור לתחילןת השיעור:
הקשר הוא כמובן העיסוק בעוני, ואולם נק’ התצפית של השיר “מיליונים” היא של אדם מבוגר ולכן נזכרים חובות, הוצאה לפועל וכד’. נק’ התצפית של השיר “קו העוני, היא של ילד קטן, שמרגיש שיש לו בית ושכונה, ושרק האחרים קוראים לזה צריף או מעברה, והעוני מתואר בעיקר ע”י המחסור באוכל.
הרגשות בשיר “מיליונים” גלויים: מישהו היום דרך עלי ואני לא יכולה לקום, בלי כסף, לא שווים פרוטה, היא הבינה שאין לי מזומן והפשיטה את כבודי מעליי וכד’. ואילו בשיר “קו העוני” הרגשות מוסווים, ויש אופטימיות מסוימת בהסתכלות על קו האופק.
עבודה בקבוצות (יש להכין דף מקורות, דפי A3 חלקים וצבעים).
בשלב ראשון כל קבוצה מקבלת דף מקורות (ראה נספח מס’ 1 ), ודנה בשאלות הבאות:
בשלב שני עפ”י המחאה בשיר ועפ”י המקורות שנלמדו כל קבוצה קובעת “קו עוני” חדש לפי המסקנות שהגיעה אליהן, ומציירת תרשים לקו העוני שלה. (דוגמאות לתרשימים של “קו העוני” ניתן לראות באתר מטח ובאתר של כלכליסט)
בשלב שלישי כל קבוצה תתבקש לצייר שתי כרזות על נייר A3 בצבעים ומביעה בהן את המחאה שלה בנושא העוני, ואת קו האופק שלה (האפשרות לשינוי, לעתיד אחר), בצורה שתבטא הכי טוב את המסר שלה (בחירת הצבעים, המשפט, ציור נלווה וכד’).
פתחנו בשיר ותמונות שהעלו אצלנו את הדיון על עוני והגדרותיו. למדנו דרך השיר על המונח קו העוני וראינו שהשיר מבקש להביע מחאה על ההגדרה של קו עוני בהתאם לתקופה על המצב הכלכלי והיחס בין המעמדות והקטלוגים. ניסינו להבין מהי ההגדרה המדוייקת של קו העוני ואף לייצר קו כזה משל עצמנו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא