ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נחלק לכל תלמיד דף ועליו כמה פעולות טריוויאליות שכולנו עושים מידי פעם: לאכול במסעדה, לקנות בגד חדש, ללכת לראות סרט וכדומה.
נבקש מכל תלמיד לחשוב על שתיים או שלוש שאלות שאדם דתי צריך לשאול את עצמו לפני ביצוע הפעולה. לאחר כמה דקות של מחשבה, נבקש מנציגים להעלות את השאלות עליהן חשבו ונכתוב אותן על הלוח.
סביר להניח שהשאלות כולן יעסקו בכשרות ההלכתית של כל אחד מהמעשים הללו (האוכל כשר? אין שעטנז? וכדומה)
נלמד יחד עם התלמידים את המדרש המופיע בתלמוד הירושלמי למסכת שביעית פרק ד’ הלכה ב’ על פגישתו של רבי בא בר זימנא והרומאי שמצווה עליו לאכול נבילה:
ננסה להבין עם התלמידים את המשפט בו מסתיים הסיפור עצמו (ללא המשפט האחרון בו מובאים דברי רבי מנא המתייחס להתנהגותו של רבי בא בר זימנא): “או יהודי יהודי, או ארמי ארמי”.
(ניתן גם לקרוא את הסיפור שורה שורה, או להעלות אותו על מצגת ולשאול בכל שורה – מה הם מצפים שיקרה? ואחרי השורה הבאה – מה הם חשים? והאם מופתעים? וכו’.)
נקיים תרגיל כתיבה לבחירה:
לאחר כמה דקות של כתיבה, נבקש מתלמידים המוכנים לשתף בתרגיל לקרוא בקול את מה שכתבו ונעלה מתוך הדברים שאלות ונקודות מבט מעניינות שהכתיבה הציפה. חשוב להעיר כי המסקנה ההלכתית העולה מהסיפור נתונה במחלוקת – כפי שמופיע בחוברת המקורות:
על מנת להציף יותר את את הדילמה שהסיפור בתלמוד הירושלמי מעלה ואת התביעה שמופיעה בסיפור בפיו של הגוי: אם אתה יהודי אז לך על זה עד הסוף ולא רק במסגרת ההלכתית המחייבת (אלא כמובן בתוספת על גביה..) נחלק לכל תלמיד נייר ונבקש ממנו לכתוב את השם שלו, נביא לכיתה פלסטלינה בשני צבעים או לחילופין אם נראה שחומר כזה עשוי לעורר ציניות אצל התלמידים, ניתן לכל התלמידים לורדים בשני צבעים. כל תלמיד יצטרך למלא את הנייר שקיבל, כאשר צבע אחד יתאר את החיים הדתיים שלו ואילו צבע אחר יתאר את החלקים הנוספים של החיים שלו. נבקש מכל תלמיד להראות את שיצר ובמידת המוכנות שלו לתאר במילים את מה שהתכוון להביע בשילוב שנראה בדף שלו..
נלמד עם התלמידים את הפרשנות המפורסמת של הרמב”ן על הפסוק “קדושים תהיו” שבספר ויקרא:
נסכם ונאמר שפעמים רבות התפיסה הדתית שלנו היא כזו שאנחנו חיים במגרש של חיים, אבל כאנשים דתיים עלינו להיזהר לא לעבור עבירות. ההלכה. נתפסת בעינינו כסוג של בעיה שצריך לראות איך מתגברים עליה ולא נכשלים בה. הקריאה של הרמב”ן ובמובן זה גם ההתנהלות של הדמות במדרש שלמדנו מתארת ציור אחר לגמרי: ההלכה איננה בעיה שצריך לחשוב איך פותרים אותה, או איך יוצרים חיים שאינם מתנגשים בה, אלא היא זו שמציירת ומשרטטת ארת המגרש של החיים שלנו. בתיאור כזה: השאלה שעלינו לשאול בכל רגע בחיים איננה רק האם אני עובר עכשיו על ההלכה? אלא האם אני מתנהג עכשיו באופן שמתאים ונובע מהיותי אדם יהודי עובד ה’.
נסיים את השיעור בחלוקה של התלמידים לחברותות, בה כל אחד ינסה לשתף את השני במחשבה וקבלה מעשית שעולים בו מהדברים בהם עסקנו בשיעור זה:
במידה ונראה שהמשימה מאתגרת מידי, ניתן כמובן להסתפק בכך שכל אחד יכתוב לעצמו את הקבלות המעשיות שהוא מבקש לקבל על עצמו בעקבות השיעור.
פתחנו בפעולות יומיומיות ושאלנו עליהן שאלות בעין ‘יהודית’. דרך המדרש העמקנו את הדיון על המסירות של אדם כלפי ההלכה והמצוות וראינו שדווקא הגוי דורש ממנו ללכת עם עבודת ה’ עד הסוף. סיימנו בלימוד על ‘קדושים תהיו’ וניסינו לחשוב איך כל אחד מאיתנו יכול להעשיר ולמלא את חייו במישור הדתי.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא