ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נכתוב על הלוח את המשפט:
נבקש מכל אחד לחשוב על חבורה שהוא שותף בה.
נספר רקע ללימוד: סוגיא זו מצויה ברצף אחד עם הסוגיות העוסקות בכשרותם של בני אדם לדון ולהעיד אשר ראשיתה במשנה “ואלו הן הפסולין” [דף כד:]. אף שהמשנה והגמרא שבאה בעקבותיו דנים בטיבו של הפסול האישי בכל אחד מן המנויים במשנה, אשר עיקרם- הנטייה אחרי הבצע והריחוק מיישובו של עולם, הרי שסוגיא זו מבטאת את החסרון הקיים בהתאגדות של חבורה בה האמת אינה נר לרגליה, אלא אינטרסים פרטיים של בני החבורה.
ראשיתה של הסוגיא במעשה בריש לקיש אשר לא צורף לחבורה שעסקה בקידוש החודש ואף נדחה ממנה בתור טרחן, משום שזיהה פגם בהתנהלות החבורה, והמשכה בתיאור מאבק קריטי יותר שנגע לעתידו של העם היהודי בימי חזקיהו. בדומה לפסולים לדון ולהעיד משום נגיעה אישית כלשהי, גם שבנא , בעל מחלוקתו של חזקיהו המלך מוזכר בתור “בעל הנאה”, ולכן אף שרוב בתי המדרש של התקופה נטו לטובתו, הגמרא מסרבת להכיר ברוב זה משום ש”קשר רשעים אינו מן המניין”.
נזמין את התלמידים ללמוד בחברותות את הסוגיא במסכת סנהדרין כד ע”ב, ואת רש”י שם.
הסוגיה עוסקת במעשה בריש לקיש ומעברי השנה, ומהווה מעבר ישיר מהפסולין להעיד משום שעוברים על דיני שביעית לסוגיית “קשר רשעים אינו מן המניין” :
לאחר הדיון נרחיב את הלימוד עם מקורות שונים. נכתוב על הלוח כותרת לכל מקור ונלמד אותו יחד:
א. רקע תנכ”י למחלוקת שבנא וחזקיה. [ע”פ חוברת המקורות]: פרק כב’ בישעיהו. (חשוב להביא בקצרה גם את המקור בדברי הימים המתאר בהרחבה את הכנותיו המלחמתיות של חזקיהו למאבק באשור. [מלכים ב’ יח, דברי הימים ב’ פרק לב’]).
ב. הקב”ה הולך אחר הרוב: זו “הנחת העבודה” של חזקיהו בסוגיה, ויש צורך בנביא לציין שבמקרה זה לא נוצר רוב.
ג. הקב”ה יושב עם הדיינים בבית המשפט [וממילא, נוטה אחר הרוב]: [לא כלול בחוברת המקורות]: מדרש תהילים מזמור פב. מזמור לאסף אלהים נצב בעדת אל. זהו שאמר הכתוב (דברים א, יז) לא תכירו פנים במשפט. וכן יהושפט אומר, (דברי הימים-ב יט, ו) כי לא לאדם תשפטו כי לה’ ועמכם בדבר המשפט. זה הקב”ה. שלא יאמרו הדיינין לעצמנו אנו יושבין. אמר להם הקב”ה, הוו יודעין כי עמכם אני יושב, שנאמר, אלהים נצב בעדת אל. ונאמר, (ישעיה סא, ח) אני ה’ אוהב משפט, ואם הטיתם אותו אני אטה אתכם, שנאמר (מלאכי ג, ה) וקרבתי אליכם למשפט. הוי, בקרב אלהים ישפוט:
ד. פירוש המהרש”א “אינו מן המניין”– הכוונה לקב”ה שאינו מצטרף אל רוב של רשעים [מתוך חוברת המקורות]
ה. חידושי אגדות מסכת סנהדרין דף כו עמוד א:
ו. מיהו המלאך גבריאל? הרב טאו [לאמונת עיתנו חלק א’ “כי גואל חזק אתה”, כלול בחוברת המקורות ]
נדון:
תחת המצור הכבד של סנחריב, החליטו שבנא וסייעתו, שהיו רבים מחזקיה וסייעתו- להיכנע לאוייב, זו בשעה שחזקיהו מתכונן למלחמה [דברי הימים]. חזקיהו חושש שגם בשמים הקב”ה נוטה אחר הרוב, וגישתו אינה רצויה.
שבנא מבקש לשכנע את העם כי הוא הממשיך את דרכו של בית דוד, הדואג לטובת הכלל והמייצג אותו [ביקש לחצוב לו קבר בקברות בית דוד], אולם למעשה פעולתו משקפת את המרחק הרב ביותר מטובתה של החברה, בדומה למוכה צרעת המשתלח מחוץ למחנה על פגיעתו החברתית.
קשר הרשעים של שבנא אכן לא מחזיק מעמד וברגע האמת סייעתו בוחרת להתגבר על חששותיה ולא להצטרף אליו [ייתכן וזהו הרגע בו הוא נותר מחוץ למחנה כמצורע המשתלח]. אשור מפגישים את שבנא עם הצדדים הנמוכים של הקיום [זנב הסוס וקוצי השדה] צדדים אשר הניעו אותו למעשה לכתחילה: “שבנא- בעל הנאה היה”.
הקב”ה מגלה שכינתו במציאות האנושית כאשר נוצרת חבורה. וזהו תוקף כוחו של בית הדין “אלקים ניצב בעדת אל ובקרב אלהים ישפוט”. למעשה, כל חבורה אנושית המינימלית ביותר, המתלכדת יחדיו שלא מתוך אגואיזם צר,מבטאת התגלות שכינה “זכו- שכינה ביניהם”.
החיסרון של פסולי העדות אינו רק בהתנהגותם האישית, אלא בעובדה שאינם יוצרים חבורה, וממילא השכינה אינה מתגלה בהכרעתם.
מכאן נשוב לביקורתו של ריש לקיש: לפי ריש לקיש, קבוצת החכמים שהלכו לעבר שנה היו חשודים בעיניו על אי הקפדה בהלכות השמיטה מסיבות של נגיעה אישית, וכיון שנגיעתם האישית והפרטית קודמת אצלם, ממלא גם חבורתם אינה חבורת אמת, והשכינה אינה מתגלה בה. ר’ יוחנן סבר עם זאת כי שיפוטו של ריש לקיש היה חריף מדי, וכי לא היה בדבריהם של חכמים אלה להכניסם בגדר רשעים.
נסביר: הצטרפות לחבורה עשוי להיות לה ממד רוחני בכך שהאדם מכיר בחלקיותו, בעובדה שישנם אנשים אחרים, שאף שהם שונים ממנו- הם שווים לו ברמה העקרונית, וכולם מקבלים זה מזה ונותנים זה לזה. הצטרפות לחבורה ממקום כזה יש בה לחזק את מידת הענווה והנתינה אצל האדם. לעומת זאת, כאשר מה שמניע את האדם הוא הרצון לבלוט על פני אחרים, או רק לקבל מהם לצורך העצמתו הפרטית, החבורה עשויה להחמיץ את ייעודה, וגם לכידותה מוטלת בספק.
נבקש מהתלמידים לחזור ולחשוב על חבורה שהוא מכיר (קבוצת כדורגל, צוות מדענים, סגל המורים, הכתה בה אתה לומד, משפחתך הקרובה והרחוקה), ולכתוב:
לאחר מכן נבקש להעמיק את התרגיל:
פתחנו בחשיבה על ערכה של חבורה. העמקנו בסוגיה וראינו שהקב”ה לא משרה שכינתו בחבורה שכוונתה להרע. הרחבנו את הדיון וראינו שחבורה שיש בה שותפות ושלום, טוב ויחד – היא זו הזוכה להשריית השכינה. סיימנו בתרגיל כתיבה ומחשבה על חבורה שאנו מכירים, האופי שלה והחלק שלנו בה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא