ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
מומלץ לתת הסבר קצר מהו דגל, על כך שמעבר להיותו בד ומוט הוא סמל. האנשים שרואים עצמם משויכים לדגל (לדוגמת עם ישראל במדינה) בדרך כלל חשים גאווה וחיבור אליו. נסביר כי בדגל ישראל ישנם שני פסים אופקיים ומגן דוד בצבע תכלת.
דגלי שבטי ישראל הקדימו באלפי שנים את דגלי מדינות העולם. בחומש במדבר (ב, ב) נאמר:
נשאל,
בילקוט שמעוני (נ”ך, תרפא) מסופר:
כלומר, במתן תורה העם הרגיש שייכות וקרבה לסמל, הוא היה זקוק לאחד. לכן, כל שבט קיבל דגל, שהוא יצירה אלוהית ויש בו קדושה.
ניתן לילדים רקע קצר וברור על שבטי ישראל. נזכיר את העובדה שלכל אחד היה דגל שונה עם סמלים על פי הברכות שנתן יעקב לבניו (בראשית, מט).
נסביר כי במשך השנים, יצרו אומנים שונים את דגלי השבטים ונראה לילדים דגמים שונים של הדגלים.
נשאל,
לרוב, מוצגים דגמים שכאלו בבתי הכנסת ולכן נזמין אותם בשבת הקרובה לחפש אותה בבית כנסת המשפחתי. מומלץ לדבר עם הילדים על הייצוג של השבט בדגל, ולהציב את דגלי השבטים בנחלתם במפה. נסביר שבימינו, לכל מדינה יש דגל מיוחד משלה, ודרך מרכיביו ניתן ללמוד דברים שונים על המדינה, כמו הערכים החשובים לה, הנוף המאפיין אותה וכן הלאה. בדגלים ניתן למצוא גם צירופי צבעים בעלי משמעות. לדוגמה, דגלי המדינות המוסלמיות כוללים בדרך כלל את הצבעים: ירוק, אדום, לבן ושחור. גם לצורות המופיעות בדגלים יש סמליות, לדוגמה: מגן הדוד של מדינת ישראל, הכוכבים המסמלים את המדינות בארצות הברית וכן הלאה.
במערך העוסק בסמל המדינה, הצענו לערוך שיחה על המוטיבים המרכיבים את סמל המדינה. באותו אופן ניתן לבצע שיחה גם בקשר לדגל. ניתן לשאול את הילדים מדוע בחרה מדינת ישראל דווקא ברקע לבן, עם פסים כחולים ומגן דוד. נבהר להם כי צבעי הדגל נגזרו מספר במדבר ט”ו המספר על צבעי הטלית בעלת פתיל התכלת. מגן הדוד הינו סמל קדום אשר היהודים אמצו לאורך הדורות כסמל לעם היהודי- ציוני.
ניתן לתת לילדים ליצור בעצמם את הדגל באמצעים אומנותיים שונים, כמו: צבעי גואש ופסטל, חותמות וכן הלאה. מומלץ לתת לילדים להתמודד בעצמם עם יצירת דגל ישראל באמצעות גזירה והדבקה ולא צביעת דף מוכן מודפס.
כדאי להראות לילדים תמונות המתארות סיטואציות שונות של הנפת דגלים, וכן לבקש מהם להביא תמונות מהאלבום המשפחתי, בהן ניתן לראות את הנפת הדגל באירועים, טקסים וכדומה.
נשאל,
• מתי תולים דגלים והיכן?
• האם ישנם מקומות שבהם הדגלים מונפים במשך השנה כולה, מדוע דווקא בהם?
• מדוע יש ימים מסוימים בשנה שבהם הדגל נמצא בחצי התורן?
ניתן להסביר כי אנשים רבים חשים התרגשות התרגשות מטקס הנפת הדגל מאחר והוא מסמל את שיבת ציון ואת המדינה כמקום בטוח ליהודים.
ניתן להמשיך בגן את טקס הנפת הדגל בימי שישי או בראשי חודשים, על פי שיקול הדעת של הגננת. רצוי לקבוע מקום מכובד ומסודר לדגל המונף בחצר הגן.
נסכם לילדים, למדנו היום מהו דגל וכיצד משמש אותנו כסמל בעל משמעות.
ניתן לשאול שאלות הבנה כגון מהם צבעיו, מדוע ומהו הציור במרכזו.
נזכיר כי בזמן אבותינו לכל שבט היה דגל משלו ונזכיר את הסמלים שהופיעו עליהם.
נציין כי דגל הוא בעל משמעות רוחנית ולכן יש לכבדו, לא לדרוך או לקרוע ולתלות באופן מסודר.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא