ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח עם שאלה פתוחה לחשיבה (חיבור וקישור בין זיכרון אישי לזיכרון קולקטיבי של עם) – נכתוב אותה על הלוח.
נכוון לתשובות: קיום ללא זיכרון הריהו הווה ללא עבר, ללא תרבות, ללא המשכיות. בהגדה של פסח כתוב: “בכל דור ודור חייב אדם לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים”. ביטוי זה מציג תפיסה הרואה את מעורבותו וחשיבותו של העבר והשפעתם על חיי העם בהווה ואת ההתמזגות של הזיכרון הפרטי של האדם עם הזיכרון הלאומי. האדם אינו נזכר בהיסטוריה הלאומית אלא הופך אותה לערך משמעותי בחייו.
נסביר: גם התורה מצווה עלינו לזכור. בהמשך של השיעור הקודם, אובדן הזיכרון משמעותו- מחיקת הסיפור הפרטי וגם אי יכולת להעביר הלאה את הסיפור לבני משפחתו, ככתוב: “רק הישמר לך ושמור נפשך מאד פן תשכח את הדברים אשר ראו עיניך ופן יסורו מלבבך כל ימי חייך והודעתם לבניך ולבני בניך ” (דברים ד’, ט’).
לכן, כשאדם שמאבד את זכרונו – מאבד את כל עולמו: עברו, הקשרים החברתיים והמשפחתיים ועוד – והוא חי, בעצם, בחלל ריק. מנותק וחסר אחיזה בחיים.
כתבו המקובלים:
נאסוף את מה שהתלמידים יעלו ואח”כ נכתוב על הלוח את שש הזכירות ונבקש מתלמידים להסביר מה חשוב לזכור בכל זכירה. (יציאת מצרים, מעמד הר סיני, מעשה עמלק, מעשה העגל, מעשה מרים, שבת)
לאחר מכן, נקרא את הדברים יחד עם הפסוקים:
אחרי לימוד ראשוני זה, נחלק את הכיתה לשש קבוצות כאשר כל קבוצה עובדת על אחת משש הזכירות השהזכרנו, על פי השאלות הבאות:
נחזור למליאה ונבקש מכל קבוצה להציג את התשובות לשתי השאלות הראשונות.
נציג רשימה של אירועים מתולדות ישראל (יציאת מצרים, אלטלנה, שאול רודף אחרי דוד, חטא העגל, הכרזת המדינה, מעמד הר סיני, צרעת מרים, המן במדבר, מגילת אסתר, מגילת רות, אברהם אבינו מכניס אורחים, המבול, בריאת העולם, הסימנים של רחל, העליות הראשונות, ארגון ההגנה, הפלמ”ח, הקמת המדינה, מלחמת ששת הימים, מלחמת יום הכיפורים, רצח רבין, שואה, גירוש ספרד.)
נבקש מכל תלמיד לבחור אירוע אחד שהוא למד ממנו משהו משמעותי לחייו, ולהסביר מדוע וכיצד השפיע עליו אירוע זה דווקא.
נבקש לבצע את המשימה במשפט אחד או שניים בלבד.
נתלה את המשפטים על הלוח המשותף בכיתה.
פתחנו בחיבור לשיעור הקודם, על חשיבות הזכרון. ראינו שחשוב שנזכור גם באופן לאומי את העבר שלנו כעם. למדנו על שש הזכירות המעצבות את ההסטוריה של עמ”י וניסינו לראות איזה מאירועי העבר השפיע עלינו באופן אישי וישיר.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא