ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
כל קבוצה תקבל מספר מצוות או מצבים (מצורף כנספח)
עליהם לחשוב האם זו מצוה שיש למסור עליה את הנפש או לא? מדוע?
המשך המצוה בספר החינוך:
לכאורה לפי הגדרת המצוה נראה כי על כל מצווה יש למסור את הנפש אך ספר החינוך מסייג שלא על כל מצווה נהרגים על קידוש השם אלא רק על שלוש מצוות שהגדירו חז”ל: עבודה זרה, גילוי עריות, שפיכות דמים.
מטרת הדיון היא לחדד את החשיבה על חיים של מסירות נפש – על העוצמות הרבות שבמוכנות להקריב את חיי למען משהו חשוב ומרכזי בחיי ומצד שני אולם לא ניתן לחיות כאשר על כל צעד ושעל בחייו של האדם הוא יתקל בסיטואציות של מסירות נפש, מסיבות שונות, מעשיות ורוחניות. לכן החשיבות הרבה לצימצום היקף המצווה. כמו כן ראוי להדגיש כאן את המסר החשוב “וחי בהם”!
נשאל, אם כן, למה דוקא מצוות אלו?
חשבו מדוע דווקא שלוש מצוות אלו נכנסו לכלל יהרג ואל יעבור? אילו ערכים מבטאת כל אחת מהמצוות?
כאן רצוי לעודד חשיבה מעמיקה על משמעותה של כל מצווה, הצעה אחת היא שעבודה זרה עוסקת במהות הקשר של האדם עם הקב”ה וזה מתקשר יפה לפתיחת דבריו של ספר החינוך על היות היהודי עבד ה’, שפיכות דמים עוסקת בעצם הקיום האנושי, בזכות הבסיסית לחיים ובראיית הזולת כשווה לי אם לא כיותר מזה, גם כאן יש הד לדברים במצווה עצמה כאשר ספר החינוך מזכיר את האמירה “מאי חזית דמא דידך סומק טפי” – ואולי דווקא חברך בעל זכויות רבות יותר ממך? ולגבי גילוי עריות ניתן לקשור את חשיבות המצווה לערך העצום של המשפחתיות והמשכיות. כמובן שאפשר להעלות כיוונים נוספים.
מצוות שהן בכלל יהרג ואל יעבור אלו מצוות שמציינות את הקו האדום המוחלט, זה שאותו לא חוצים בכל מקרה.
זו הזדמנות לחשוב על העקרונות שלנו. כל אחד כותב על פתק אלו שני עקרונות / דברים / הקפדות מאד חשובים בחייו, כאלו שהוא יעשה מאמץ גדול מאד לא לעבור עליהם.
נסו לחשוב מדוע הם כל כך חשובים לכם?
חשבו האם עקרונות אלו מבטאים משהו רחב יותר?
במליאה:
ניתן לשתף בעקרונות שנבחרו או לדון ללא שיתוף:
חשוב להדגיש את ההבדל בין עקרונות אישיים, פרטיים שאני קבעתי לעצמי לעומת אלו הא-לוקיים, שיש בהם מוחלטות רבה יותר.
פתחנו בבחינת מצוות וערכים שונים- האם ראוי למסור את הנפש על קיומם. עברנו לקריאת המשך הגדרת המצוה בספר החינוך וראינו כי היא חלה רק על עבירות מסויימות שהגדירו חז”ל. ערכנו דיון על ‘צמצום’ המצוה על ידי חז”ל וכן על העמדת המצוה דוקא על שלוש המצוות: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים. בתרגיל ההפנמה חשבנו על העקרונות האישיים שלנו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא