ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נשמר באזור האישי

מצות קידוש השם- שיעור שני

זהו שיעור שני בנושא. לאחר שבשיעור הקודם הבנו את הגדרת המצוה ודנו ברעיון של מסירות נפש על דבר שהוא מעל החיים עצמם, בשיעור זה נראה את גבולות המצוה ונשאל מדוע היא חלה רק ודוקא על עבודה זרה, גלוי עריות ושפיכות דמים.
לב השיעור: על מה מוסרים את הנפש?
פתיחה: מצבים לבחינה

כל קבוצה תקבל מספר מצוות או מצבים (מצורף כנספח)

עליהם לחשוב האם זו מצוה שיש למסור עליה את הנפש או לא? מדוע?

מפגש: גבולות מצות קידוש השם

המשך המצוה בספר החינוך:

ובפירוש אמרו זכרונם לברכה [סנהדרין ע”ד ע”א] כי ג’ מצוות הן שחייב האדם שיהרג עליהן ואל יעבור בהן לעולם, והן, עבודה זרה וכל אביזרהא, כלומר כל ענין שלה האסור לנו מכח הלאוין המיוסדין בה, וכמו שנפרש למטה בעזרת השם, וכן גילוי עריות וכל אביזרהא, ושפיכות דמים, שאם יאמרו לו לאדם עבוד עבודה זרה או נהרגך יהרג ואל יעבדה, ואע”פ שלבו תמים באמונת השם, אע”פ כן נצטוה שיהרג ולא יעשה המעשה הרע ההוא, ולא יתן מקום אל המעביר לחשוב שהוא כפר בשם. ולשון ספרי, על מנת כן הוצאתי אתכם מארץ מצרים שתקדישו את שמי ברבים. וכמו כן בשתים שזכרנו, יהרג ואל יעבור כמו שאמרנו…
  • ספר החינוך מסייג את הגדרת המצווה. מה היינו חושבים על פי הגדרת המצווה בלבד, ומה הסייג, הצימצום של הגדרה זו?

לכאורה לפי הגדרת המצוה נראה כי על כל מצווה יש למסור את הנפש אך ספר החינוך מסייג שלא על כל מצווה נהרגים על קידוש השם אלא רק על שלוש מצוות שהגדירו חז”ל: עבודה זרה, גילוי עריות, שפיכות דמים.

  • אלמלא צמצום המצווה כיצד היו נראים חיינו היהודיים? האם יש לזה יתרונות / חסרונות?- נדון.

מטרת הדיון היא לחדד את החשיבה על חיים של מסירות נפש – על העוצמות הרבות שבמוכנות להקריב את חיי למען משהו חשוב ומרכזי בחיי ומצד שני אולם לא ניתן לחיות כאשר על כל צעד ושעל בחייו של האדם הוא יתקל בסיטואציות של מסירות נפש, מסיבות שונות, מעשיות ורוחניות. לכן החשיבות הרבה לצימצום היקף המצווה. כמו כן ראוי להדגיש כאן את המסר החשוב “וחי בהם”!

התבוננות: מדוע דוקא ג' מצוות אלו?-דיון

נשאל, אם כן, למה דוקא מצוות אלו?

חשבו מדוע דווקא שלוש מצוות אלו נכנסו לכלל יהרג ואל יעבור? אילו ערכים מבטאת כל אחת מהמצוות?

כאן רצוי לעודד חשיבה מעמיקה על משמעותה של כל מצווה, הצעה אחת היא שעבודה זרה עוסקת במהות הקשר של האדם עם הקב”ה וזה מתקשר יפה לפתיחת דבריו של ספר החינוך על היות היהודי עבד ה’, שפיכות דמים עוסקת בעצם הקיום האנושי, בזכות הבסיסית לחיים ובראיית הזולת כשווה לי אם לא כיותר מזה, גם כאן יש הד לדברים במצווה עצמה כאשר ספר החינוך מזכיר את האמירה “מאי חזית דמא דידך סומק טפי” – ואולי דווקא חברך בעל זכויות רבות יותר ממך? ולגבי גילוי עריות ניתן לקשור את חשיבות המצווה לערך העצום של המשפחתיות והמשכיות. כמובן שאפשר להעלות כיוונים נוספים.

הפנמה: 'יהרג ובל יעבר' שלי

מצוות שהן בכלל יהרג ואל יעבור אלו מצוות שמציינות את הקו האדום המוחלט, זה שאותו לא חוצים בכל מקרה.

זו הזדמנות לחשוב על העקרונות שלנו. כל אחד כותב על פתק אלו שני עקרונות / דברים / הקפדות מאד חשובים בחייו, כאלו שהוא יעשה מאמץ גדול מאד לא לעבור עליהם.

נסו לחשוב מדוע הם כל כך חשובים לכם?

חשבו האם עקרונות אלו מבטאים משהו רחב יותר?

במליאה:

ניתן לשתף בעקרונות שנבחרו או לדון ללא שיתוף:

  •  האם יתכן שביום מן הימים עקרונות אלו ישתנו? מתי? מדוע?

חשוב להדגיש את ההבדל בין עקרונות אישיים, פרטיים שאני קבעתי לעצמי לעומת אלו הא-לוקיים, שיש בהם מוחלטות רבה יותר.

אסיף: קידוש השם על שלוש עברות

פתחנו בבחינת מצוות וערכים שונים- האם ראוי למסור את הנפש על קיומם. עברנו לקריאת המשך הגדרת המצוה בספר החינוך וראינו כי היא חלה רק על עבירות מסויימות שהגדירו חז”ל. ערכנו דיון על ‘צמצום’ המצוה על ידי חז”ל וכן על העמדת המצוה דוקא על שלוש המצוות: עבודה זרה, גילוי עריות ושפיכות דמים. בתרגיל ההפנמה חשבנו על העקרונות האישיים שלנו.

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!