ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נחשיך את הכיתה, נבקש מהתלמידים לעצום עיניים, אפשר לשים גם מוזיקה מרגיעה, ונעשה דמיון מודרך שבו נכוון את התלמידים לדמיין את עצמם כנסיכים בארמון המלך. ננחה אותם לשים לב כיצד הם לבושים, איך הם אוכלים, וכיצד מתנהלים אורחות חייהם. לאחר מספר דקות נעורר את התלמידים ונאסוף חוויות ותחושות מהדמיון שלהם. נשאל אותם:
נקרין בכיתה את הקטע של יציאת מצרים בסרט ‘נסיך מצרים’, נבקש מהם שתוך כדי הסרטון יחשבו כיצד הרגישו הדמויות ביציאת מצרים וכיצד ניתן לחוש את אותן התחושות גם היום.
נפתח עם התלמידים בחומש שמות פרק י”ב, ונבקש מהם לערוך רשימה של כל המצוות המופיעות בתורה לגבי חג הפסח. בחלק מהכיתות ייתכן ונצטרך להסביר כיצד להוציא מצוות מתוך הפסוקים – אפשר להנחות שיחפשו את כל לשונות ה’ציווי’ והפעלים שבפרק.
לאחר שיש לנו רשימת מצוות, נשאל את התלמידים: אילו הייתם צריכים לבחור מכל מצוות הפסח מצווה אחת בלבד, שתהיה הכי משמעותית ותבטא את העיקר של פסח – איזו מצווה הייתם משאירים, ומדוע? נזמין אותם לשתף בדינים ובנימוקים ונקיים דיון קצר בנושא.
נקרין על הלוח את הפסקה הראשונה של דברי ספר החינוך על האיסור לשבור עצם בפסח, או שנבקש מהם לפתוח ולקרוא:
כעת נשאל אותם:
בכיתה בה הדבר אפשרי, ניתן לבקש מהתלמידים לשתף במעשים אישיים שהם עושים על מנת לקבע עניין מסוים בנפש שלהם (למשל נתינת 10 אגורות צדקה בכל בוקר על מנת לקבע את מידת הנתינה שלי). כאן גם ניתן לשתף, במידה ויש, בסיפור אישי בנושא (על מעשה קטן שבעקבותיו “נקבע בנפשותינו הדבר לעולם”).
כעת, נפנה את התלמידים להמשך דבריו של ספר החינוך:
נשאל:
נבקש מהתלמידים לחפש באינטרנט שו”ת על משמעות קיום המצוות או על ריבוי המצוות, והשוו בין התשובה שמצאתם לבין התשובה של בעל ספר החינוך, תוך התייחסות לפרמטרים הבאים:
תשובה ‘טכנית’ למול תשובה ‘מהותית’ (כלומר האם התשובה לשאלה פונה לצורך בקיום המצוות או לערך סביב קיום המצוות).
מטרת התשובה (כלומר האם מטרת התשובה היא לגרום לשואל לקיים יותר מצוות או רק להניח את דעתו).
הנימוקים לתשובה.
לחלופין ניתן לחסוך לתלמידים את החיפוש, לחלק אותם לקבוצות ולתת לכל קבוצה תשובה משו”ת אינטרנטי ושעליה יבצעו את ההשוואה. שו”תים לדוגמה (לא כולם מדוייקים לנלמד פה אבל העקרונות זהים):
נחלק את התלמידים לזוגות, ונבקש מכל זוג למצוא מצווה שהם מקיימים שלכאורה נראית טכנית ושגרתית, ולנסות להסביר את הסיבה לה. בנוסף נבקש גם למצוא מצווה אחרת שעניינה לזכור את יציאת מצרים, ולהסביר מדוע היא משמעותית לזכרון.
ניתן לאסוף את המצוות וסיבתן במסמך משותף בגוגל-דרייב, בלוח פאדלט משותף או במין ענן מילים שיראה חזותית כמה מצוות קטנות אך משמעותיות יש.
בשיעור ניסינו להבין מדוע יש כל כך הרבה מצוות בתורה בכלל, ובפסח בפרט. למדנו את דברי ספר החינוך על האיסור לשבור עצם בפסח, על העיקרון ש”אחרי הפעולות נמשכים הלבבות”, וניסינו להבין מה אנו יכולים ללמוד מכך.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא