ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח את השיעור בכתיבת רצפי מילים על הלוח. נבקש מהתלמידים לנסות להבין מה כתבנו:
בוקרטובילדימ, מימוכנלפתוחהדלת, רוצימספרחדש?
נבקש מהילדים להמציא רצפי מילים משל עצמם והכיתה תנסה לפענח את הרצף.
גם ילדים ‘גדולים’ שכבר יודעים לקרא אוהבים להאזין לסיפורים, נחלק לילדים את הספר: “מכתב לביאליק”, נבקש מהם לעלעל בו ולנסות לנחש מה הסיפור שמסופר בו. לאחר מכן אנו נקריא את הסיפור.
נספר לילדים על חיים נחמן ביאליק, המשורר הלאומי שכתב ספרים, שירים וגם חקר את תולדות עם ישראל. הילדים בוודאי מכירים כמה משיריו לילידים: “פרש” (רוץ בן סוסי), “לכבוד חנוכה” (אבי הדליק נרות לי), “נדנדה” (נד-נד נד-נד). נספר כי אכן קיים בתל-אביב מוזיאון לזכר ביאליק שהוקם בביתו, אפשר לבקר במקום לצפות בהצגות לילדים ולראות את חדר העבודה של ביאליק.
נאזין יחד לשיר: “קן ציפור” , נכתוב את מילותיו על הלוח ונקרא:
ובכל ביצה –
הס, פן תעיר! –
ישן לו
אפרוח, אפרוח זעיר.
במידה והתברכתם בעולים חדשים בכיתה כדאי לתרגם את המילים הללו לשפת אמם.
נדון:
נבקש מהילדים לחשוב על תחומי דעת שהם למדו השבוע, תופעות טבע שמעניינות אותם, שאלה הנוגעת לספורט, לבריאות, למוזיקה וכל שאלה אחרת שהם היו רוצים לשאול. נבקש מהילדים לכתוב את השאלה על דף ונכניס לתוך מעטפה.
נעבור בין התלמידים וננסה לחשוב:
נכתוב את שם הנמען על המעטפה.
נלמד את הילדים כיצד יש לכתוב מכתב (ממש כמו לילי), היכן כותבים את המנען והיכן את השולח, היכן מדביקים את הבול וכיצד יש לסגור את המעטפה.נאסוף את כל המכתבים אליה ותשלח או תעביר אותם לנמענים. (אם חסרות לנו כתובות של קרובי משפחה נבקש מההורים לשלוח לנו את הפרטים, באמצעות מסרון או הודעה ביומן).
נחזור למעגל ונספר כי ניצן מקבלת את המכתב של לילי ומשיבה: “אני חושבת שכל מי שקורא או שומע שיר יכול להחליט בעצמו על מה הוא מספר ואיך נראים הדברים שהוא מספר עליהם. תחשבי ותחליטי בעצמך איך נראה הספנתעיר”.
נתבונן בבולים המופיעים בספר, נסביר לילדים מדוע מופיעה חותמת על הבולים. נגלוש בכיתה לאתר השירות הבולאי ונראה לילדים בולים שונים ומעניינים, למשל הבול שהודפס לזכרו של ח”נ ביאליק או הבול “רוץ בן סוסי” עפ”י שירו של ביאליק.
נגלוש לאתר של התאחדות בולאי ישראל,, ונראה בולים שונים שעוצבו בהשראת שירי ילדים אהובים. נבקש מהילדים לעצב בול לשיר “קן לציפור”, הבול צריך לכלול מחיר, שם, ציור, ולהיות בגודל המתאים.
נחלק לכל ילד דף נייר קטן העשוי מפתקית שנגזרה לארבעה חלקים. בסיום העבודה- נתלה את הבולים בתערוכת בולים תוצרת מעשה ידינו.
נסכם: לילי למדה בכיתה שיר והיא לא הבינה חלק מהמילים, היא לא התעצלה ושלחה מכתב כדי לברר מיהו ‘הס פן תעיר’. לשאול- זו גבורה, יוזמה, חכמה וזאת הדרך ללמידה. גם אנחנו שאלנו שאלות, נשלח אותן ליעדן נשמח שתשתפו אותנו בתשובות שתקבלו.
משימה לבית:
ממש כמו המורה של לילי, גם אנחנו נבקש מהתלמידים לצייר בבית את השיר ‘קן ציפור’ ולעטר את הציור בעלים ובזרדים שהילדים יאספו בטבע.
פתחנו בחידה ופענוח מילה. למדנו רקע על ביאליק, קראנו סיפור ושיר שלו. ראינו ששאילת שאלות היא חשובה ומהותית בשביל שנתקדם ונגדל ונלמד ושחשוב לדעת את מי נכון לשאול ואיך. כתבנו מכתב עם שאלה חשובה שמעסיקה אותנו ושלחנו אותה עם בול לאדם שאנו חושבים שיוכל לתת לנו מענה עליה. סיימנו במשימת ‘עיטור’ השיר לבית.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא