ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נזכיר לילדים את הדמות של הרב גורן. נציין כי שני סמלים יהודיים מובהקים מלווים את הרב גורן בסיפור “כנפי יונה”. לאורך כל הדרך, אוחז הרב בידיו ספר תורה ושופר. בסיפורים רבים נוספים אנו קוראים על הקשר החזק בין הרב לבין מוטיבים יהודיים נוספים, כגון ספרי קודש, דגל ישראל ועוד.
מצורפים תצלומים שונים של הרב גורן כשהמשותף להם הוא הזהות הציונית דתית של הרב, המאופיינת בקשר ההדוק בינו לבין הקודש. מומלץ להתבונן היטב עם הילדים בתצלומים, לשוחח עימם על הרגשות, המחשבות והרצונות המובעים בהם. רצוי לתת לילדים את הזמן הנחוץ להם לשתף את הדמיון, החשיבה והרגש שלהם. לאחר מכן, אפשר לדבר עמם על מושגי מקום וזמן, ואף לשים לב לפרטים שבתמונה באמצעות שאלות מכוונות:
• מה עושה הרב?
• מי נמצא אתו?
• מה הוא מחזיק בידו?
אפשר להציע לילדים לשער היכן צולמה כל תמונה. למשל, התמונה בה צועד הרב במעלה ההר כשספר תורה בידו ומאחוריו חייל עם דגל, צולם בעלייה להר סיני, בעת שהעפיל הרב אל פסגת ההר, כפי שניתן לראות בתצלום השני. אפשר לספר לילדים שהרב עלה להר סיני וכתב שם התחלה של ספר תורה באמצעות קולמוס וקלף.
לאחר מכן, אפשר להתייחס גם למשמעויות נוספות. לדוגמה: מדוע עלה הרב דווקא להר סיני? למה היה חשוב לו לכתוב שם ספר תורה? מדוע הוא תקע שם בשופר? וכן הלאה. בהקשר לתצלומים אלו, ניתן לקרוא מחומש שמות את הקטעים המתארים את קבלת התורה במעמד הר סיני (פרקים יט כ).
בשלב זה ניתן לבצע הקשרים ומציאת דמיון בן התמונות לנושאים היהודים- ציונים.
מציאת הקשרים:
נבקש מהילדים למצוא קשר בין תצלום לבין מצוות התורה. לדוגמה: מה הקשר בין הקצירה במגל לבין מצוות התורה?
מציאת מכנה משותף:
נבחר מספר תצלומים, נניח בפני הילדים ונשאל אותם מה המכנה המשותף לכולם (לדוגמה: חגי ישראל). לאחר מכן, כל ילד יבחר בעצמו סדרת תצלומים בעלי מכנה משותף, ועל חבריו יהיה לנחש מה המשותף לכולם. אפשרות נוספת: להניח בפני הילדים מספר תצלומים, והם יצטרכו למצוא מי מהם יוצא דופן. לדוגמה, ניתן להביא מספר תצלומים בהם נמצא הרב עם אנשים נוספים, לעומת תצלום בו הוא נמצא לבדו. לאחר מכן, לאפשר לילד לבחור כמה תצלומים, וחבריו יצטרכו לשער מהו התצלום יוצא הדופן מבניהם.
אפשרות נוספת לפעילות זו: אחד הילדים יציע מכנה משותף כלשהו (לדוגמה: תצלומים שרואים בהם דגלים), ואחר כך יבחר תצלומים הנראים לו מתאימים למכנה המשותף שבחר. כדאי לתת לילדים מרחב פעולה בבחירתם.
בחלק זה, נעזר בתמונות ליצירת סיפור
“חלונות” במדרש תצלום:
נניח תצלום על שמינית בריסטול ולגזור בה חלונות הממוקדים באלמנטים מסוימים. את החלונות הללו, הניתנים לסגירה ולפתיחה, נפתח בזה אחר זה, ולאחר פתיחת כל חלון נוכל לתת לילדים לשער ול”נבא” מה קורה בתצלום כולו.
לדוגמה, בתצלום שבו רואים את הרב תוקע בשופר בכותל, אפשר לפתוח חלון שבו רואים רק ספר תורה ולשאול את הילדים איפה ומתי צולמה התמונה. לאחר מכן ניתן לפתוח את החלון שבו רואים שופר ולנסות לשער מהי הסיטואציה. כך לגבי שאר החלונות בהם רואים תפילין, חייל, חייל מחייך ואבן מאבני הכותל. לאחר העלאת ההשערות השונות אפשר לחשוף את התצלום השלם.
יצירת סדרה של תצלומים:
לחילופין, ניתן לבקש מהילדים לצרף מספר תצלומים לכדי סדרת תמונות, אשר תהווה בסיס להמצאת סיפור על ידי הילדים.
טיול בתוך תצלום (מתוך “יובל לישראל, מדריך לגננת”)
ניתן להביא חפצים מעין אלו המופיעים בתצלום, ולשחק במשחק סוציו דרמתי: “חפצים מספרים”. אפשר גם להזמין את עצמנו ל”היכנס” לתצלום ולדמיין: את מי נפגוש? מה נאמר? מה נלבש? מה נרגיש? לחילופין, אפשר להזמין את הדמויות מתוך התצלום, ולחשוב לאן היינו רוצים לקחת אותם ומה היינו רוצים להראות להם.
יצירה בעקבות התמונות:
ניתן לבקש מהילדים לצייר ציור המשך לתצלום מסוים, או לצייר ציור שקדם לו.
אפשר לצלם במכונת צילום את התצלומים, ולבקש מהילדים להכין “קולאז'”, או לגזור את תמונתו של הרב, להדביק אותה על דף ריק, ולבקש מהילדים להשלים את התמונה על ידי ציור מסביבה.
:לסיום, נחזור ל”כנפי יונה”, השוואה בין התצלומים לבין האיורים על הרב
איוריו של שי צ’רקה לסיפור “כנפי יונה” יכולים לשמש כאפשרות מצוינת למדרשי תמונה. למשל, באיור בו מטפס הרב על הטנק, אפשר לראות שהרב נמצא במוקד האיור. כולם עוקבים אחריו בעיניהם על מנת לראות מה יעשה – היונים חגות מעליו, האריות מתאמצים ממרום השער להביט בו וכך גם החייל בצריח הפונה אחורה לעברו.
ניתן גם לשאול את הילדים האם המאייר צייר את הרב בהתאם לתצלומים שבידינו.
לסיכום, הרב גורן חי את אמונתו ועשה זאת באופן מרשים גם בתפקידו. ניתן לזהות בתצלומים השונים כיצד ביטא את תורתו בהתנהלותו ובחפצי הקודש עימם בחר להתהלך.
בשיעור זה העמקנו את הכרותנו עם דמות מיוחדת זו, באמצעות תצלומים ומתודות מעניינות
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא