ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
כהקדמה לשיעור נבקש מהבנות לחפש שיר אהבה שמדבר על ליבן, ולהביא את המילים שלו לשיעור הבא. נשאיר את ההנחיה מעורפלת, ללא הכוונה על איזו אהבה אנחנו מדברות או לאיזה סגנון של שיר אנחנו מצפות. משימת בית כזו יכולה ליצור אצל הבנות ציפייה לקראת השיעור הקרוב, ולגרום להן לבוא לאחר שכבר השקיעו מעט מחשבה על המושג אהבה. הגעה כזו אל השיעור תוסיף סקרנות, אקטיביות וממילא אינטראקציה עמוקה יותר בין הבנות לבין הנלמד.
נבקש מכל אחת מהבנות לקרוא בקול את שיר האהבה שבחרה, ולאחר שכל הבנות קוראות ננסה לחשוב ולנתח יחד:
מהי אהבה? איזו תמונה של אהבה עולה מתוך השירים? כיצד האהבה נבנית ומתחזקת כפי שעולה מתוך השירים? במידה וישנם סוגים שונים של אהבה בשירים שהבנות הביאו אפשר לבקש מהבנות לחלק את השירים לקבוצות בהתאמה. סביר להניח שהרבה משירי האהבה יתארו רגע של התאהבות, שממנו ובו מוגדרת האהבה.
נבקש מהבנות לחשוב על קשר משמעותי ועמוק שיש להן בחיים: עם הורה, מורה, מדריכה, חברה, אח או חבר, ולנסות ולהיזכר בתהליך שגרם לו להיות משמעותי: כיצד התחיל הקשר? מה הן הכירו בדמות בהתחלה? מה הדמות הכירה בהן בהתחלה? מה עזר לקשר להתפתח? וכו’. מחשבה זו, שפותחת את חשיבותו של התהליך לבניית קשרים משמעותיים לאו דווקא בתוך הקשר זוגי, משמעותית על מנת להפגיש ולהנגיש לבנות שרובן עדיין רחוקות מקשר זוגי את משמעות המושג אהבה. נערוך סבב בין הבנות, ונבקש מכל אחת לשתף במשהו מתוך המחשבות שעלו לה בנושא.
נלמד יחד עם הבנות את דבריו של הרש“ר הירש:
הרש“ר הירש מעמת בין תיאורי האהבה של יצחק ורבקה לבין תיאורי האהבה המתוארים בספרות (ואנחנו יכולים להוסיף – גם בקולנוע). לדבריו, דווקא אהבה כזו שאיננה נמצאת בשיאה ברגע החתונה, ונולדה לא מתוך התאהבות אלא מתוך בחירה של ההורים, מולידה היכרות וחיים שיוצרים אהבה של ממש שמחזיקה מעמד.
כדאי לא להסתפק בלימוד הדברים של הרש“ר הירש אלא לפתוח אותם לדיון: האם באמת אהבה מתוך התאהבות היא סוג של אשליה? ואולי ההיבט של הרעננות, התשוקה והחיות שאנחנו חולמות שיהיה לנו בקשר הזוגי שלנו היא משהו שכדאי לרצות ולהתגעגע אליו ולקוות שיהיה בקשר שלנו?
נלמד עם הבנות את המקורות שעוסקים בשאלה כיצד מפתחים אהבה וכבוד במערכות יחסים ובנישואין:
לאחר הלימוד נדון עם התלמידות במקורות השונים ובמה שעולה מהם, ונחבר את הדברים למה שלמדנו בדברי הרש”ר הירש.
נשאל:
דבריו של הרש”ר הירש נגמרים במשפט: “החתונה איננה שיא הפריחה אלא השורש לאהבה”.
נביא לכיתה חומרי יצירה שונים, ונבקש מהבנות ליצור ולצייר תמונה של שורש שממנו יוצאת או מבצבצת פריחה, כאשר השורש יבטא את אופי הקשר בזמן הראשוני שלו לפני החתונה, ואילו הפריחה תבטא את מה שייווצר ויתפתח מהשורש בהמשך חיי הנישואים.
יצירה זו תעזור לפתוח עם הבנות את השאלה מה השורש שחשוב שיהיה בעת הבחירה להינשא, ומהי הפריחה אליה אנחנו שואפים להגיע ולצמוח במהלך חיי הנישואים בהמשך החיים.
ניתן לבנות שמוכנות לשתף במה שיצרו להציג את היצירה שלהן ואת מה שהן חושבות בנושא.
בשיעור למדנו על התאהבות ואהבה, מתוך המקורות ומהמחשבות שלנו. ניסינו להבין מהו המקום הראוי לכל רגש ואיך להתייחס אליהם בצורה נכונה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא