ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נציג לתלמידים תמונה של חדר ונבקש מהם לדמיין שהחדר הזה נמצא אצלם בבית.
נכוון לכך שאפשר להשיג בעזרת כסף דברים טובים: אנחנו יכולים לדאוג לעצמנו למזון ולבגדים, לדאוג לילדים שלנו.. לעזור לאחרים. בדברים שעולים בכיתה נשתדל להדגיש דווקא את הדברים הטובים שאפשר לעשות את כסף וזהב. נסכם את כל הרעיונות של התלמידים ונציג את הסיפור ‘מידאס’ בו נעסוק בשיעור.
נקרא יחד את הסיפור: “מגע הזהב של מידאס” בעיבודה של נירה הראל. נספר שנכיר מלך בשם “מידאס”, שמו יווני כי הסיפור לקוח מתוך “המיתולוגיה היוונית”.
על מנת להבין יותר לעומק את ההתמודדות של מידאס שמוצגת בסיפור, נשחק משחק טריוויה קצר בכיתה.
נשאל את הכיתה שאלות (שאלות העוסקות בידע כללי כגון ערי בירה בעולם, פרטים על בעלי חיים וכדומה). בכל פעם שילד עונה תשובה נכונה הכיתה זוכה בפרס כיתתי. הפרס יכול להיות אחד מהבאים: הפסקה ארוכה יותר, שיעור מחוץ לכיתה, הזמנת אורח להרצאה בכיתה וכו’. ניתן גם להציע פרסים – חפצים, ולהקדים ולומר שרשימת הפרסים היא רק לצורך המחשה ואלו ירשמו על הלוח.
לקראת סוף המשחק נציג לכיתה את השלב הבא במשחק:
השאלה הבאה היא שאלה קשה. אם תצליחו לענות עליה תזכו בפרס גדול נוסף. אם לא תענו נכון, תפסידו את כל הפרסים שהרווחתם:
נשמע את התגובות השונות. נסכם את הצדדים שעלו ונמשיך בדיון על הסיפור (לא נשאל את השאלה בכל מקרה).
נחזור לסיפור ונבקש מהתלמידים לתאר את מידאס:
בעזרת השאלות והתשובות נכוון למסקנה שכאשר אדם רוצה עוד ועוד הוא עסוק במה שאין לו, מרגיש כל הזמן שחסר לו, הוא לא נהנה ממה שיש לו ואף פעם לא שמח ומרוצה. כמו במשחק היו לנו הרבה דברים, אך רצינו עוד ועוד..
נקרין קטע מתוך סדרה בשם “כלוב הזהב” . בתכנית זו, הזוכים מקבלים פרסים ומציעים להם להמשיך ולזכות בפרסים נוספים על ידי מענה על שאלות וריצה אל תוך כלוב פרסים. אם יטעו – הם יפסידו את כל הפרסים שזכו בהם עד כה (כדאי להסביר בקצרה לתלמידים).
נסביר את שם התכנית: “כלוב זהב” – מקום שנראה יפה ומפתה אך בעצם מגביל את החופש ולפעמים אי אפשר לצאת ממנו (מלכודת).
נחזור לסיפור ונבקש מהתלמידים לתאר את מידאס:
בעזרת השאלות והתשובות נכוון למסקנה שכאשר אדם רוצה עוד ועוד הוא עסוק במה שאין לו, מרגיש כל הזמן שחסר לו, הוא לא נהנה ממה שיש לו ואף פעם לא שמח ומרוצה. כמו במשחק היו לנו הרבה דברים, אך רצינו עוד ועוד..
נציג את המשפט ממסכת אבות ד, משנה א (אפשר לתת רקע קצר ולהזכיר את איזהו גיבור, איזהו חכם, איזהו מכובד) :
נקשר לשיעור ולתחילתו, בשיעור ראינו את ההתמודדות עם השאלה – מיהו העשיר? האם העשיר הוא בעל הזהב הרבה ביותר, או שהעשירות נמדדת צורה אחרת. חכמים מלמדים אותנו אחרת. הם מכירים את נפש האדם, הם יודעים שהאדם רוצה עוד ועוד אבל מלמדים אותנו שהאדם העשיר באמת הוא זה שיודע לראות כמה טוב לו, כמה יש לו ושמח במה שיש
נפנה לכתיבה יצירתית בעקבות הסיפור:
שמעתם שהמלך מידאס רוצה עוד ועוד זהב, כתבו לו מכתב והסבירו לו מדוע כדאי לו “להחלים ממחלתו”. תוכלו להציע במכתב רעיונות איך אפשר להרגיש שמח במה שיש.
כתבו סיפור על אדם ששמח בחלקו. הוא מעדיף לשמוח במה שיש לו ולא להמשיך ולרוץ אחר כסף, מתנות ופרסים. תוכלו לציין בסיפור כיצד הוא מרגיש שמחה במה שיש ומה הוא עושה כדי להרגיש כך.
כתבו את המילים: “איזהו עשיר, השמח בחלקו”, הסבירו את המשפט וקשטו את המילים.
פתחנו בתמונה של חדר עשיר ויקר. דרך הסיפור למדנו שיש בעושר משהו שמבלבל אותנו מלהבין מה עיקר ומה טפל. עם המשחק והסרטון למדנו שהעושר מפתה ומסקרן ועלינו להזהר לא להכנס אליו כמו אל כלוב זהב וסיימנו עם מסכת אבות בלימוד על העשיר האמיתי.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא