ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
הערה למורה: השיעור מלווה במצגת תמונות מתוך הספר לשבור את החזיר, אותו אייר דוד פולונסקי, וכן תמונות נוספות העוזרות לפרש את העומד מאחורי בחירת אופן הציור. תודתנו שלוחה למאייר דוד פולונסקי, על מתן האישור להצגת התמונות באתר.
פתיחה
נביא דפים וחומרי יצירה לכיתה, ונבקש מכל תלמיד לבחור משפט או פיסקה מהסיפור ולהביע אותה בדרך אמנותית כלשהי- ציור, עימוד הפיסקה, שוט קולנועי, קריקטורה, וכדומה. נקדיש לתרגיל כעשר דקות, ונאמר לתלמידים שאת התוצרים נציג בסוף השיעור.
נספר לתלמידים שהסיפור ‘לשבור את החזיר’ יצא כספר עצמאי. ונשאל-
נחשוף את הספר ונאמר כי הוא ממוקם בקטגוריית ילדים. במהלך השיעור נבחן, בין היתר, מדוע נבחר הספר להיות בקטגוריה זו, ומה דעתנו על כך?
ניתן לשוחח על ספרות מבוגרים שעוטה על עצמה מסכה של ילדים, כגון: ‘הנסיך הקטן’ ו’פו הדוב’-
התכנים בשיעור נלמדים לאור התמונות השונות בספר, וכל תמונה מזמינה שיח עם התלמידים. ניתן לתלות את האיורים ברחבי הכיתה ומתחתם להוסיף נקודות למחשבה ודיון, או להקרין אותן בזו אחר זו במליאה ולדון בהם יחד.
תמונת הכריכה:
נדון בקומפוזיציה של הפריטים המופיעים בכריכה, בעיניים של פסחזון ויואבי. נקודות שכדאי לשים לב אליהם:
הפטיש:
נתמקד בתמונת הפטיש וננסה להבין מה עומד מאחורי איור זה. נציג שקופית בה יש סוגים שונים של פטישים.
נציג כרזה בה מופיע סמל הקומוניזם ‘הפטיש והמגל’ נשים לב לדמיון בין צורת הפטיש שמחזיק יואב לבין הפטיש הקומוניסטי.
הקומפוזיציה של יואב העומד בין הפטיש לחזיר מציג כמובן, את מקומו של יואב בחייו העומד בין אמונתו של האב ובין אמונתו שלו. דרך תמונת הכריכה מציג פולונסקי את הקונפליקט שעומד במרכז היצירה.
נחשוף את הכריכה הפנימית של הספר. הכריכה שחורה ובמרכזה תמונה קטנטנה של יואב מחבק את פסחזון ומביט לתוך עיניו ושניהם מחייכים.
ונדון בהבדלים שיש בין כל אחת מהכריכות. מדוע בחר עורך הספר להשאיר את שתי התמונות?
תמונה ראשונה – בחנות המשחקים:
תמונת הסיום:
התמונה האחרונה בספר אינה מאיירת משפט מתוך הסיפור. יש כאן מקום לאינטרפרטציה האישית של המצייר, ואמירה חשובה על מקומה של אמנות נלוות. לכאורה, דוד פולונסקי אמור לאייר את היצירה של אתגר קרת, ולה הוא אמור להיות נאמן. אך לא כך הדבר, פולונסקי נאמן בראש ובראשונה לאמנות שלו. לכן יש באפשרותו להעניק פרשנות אישית ליצירה של קרת. כפי שרואים בעמוד האחרון.
שיח סביב הסצנה המאוירת:
נחזור לשאלה-
יש כאן בלבול, אומנם ספר זה נמצא בקטגוריית ילדים, אולי כי הסיפור כתוב מנקודת מבט של ילד, אך אין ספק שסיפור זה שייך לקטגורית מבוגרים הן מבחינת תוכן הסיפור והן מבחינת האיורים.
נשלח את התלמידים עם שאלת מחשבה לגבי האיורים בספר-
נסכם את השיעור בחזרה לתרגיל איתו פתחנו את השיעור, נבקש מהתלמידים להציג מה שעשו, ובסוף נשאל-
פתחנו את השיעור בתרגיל יצירה בו ביטאו התלמידים בדרך אמנותית כלשהי משפט או פיסקה מהסיפור. לאחר מכן שאלנו האם הסיפור ‘לשבור את החזיר’ זהו סיפור ילדים? וחשפנו את האיורים של דוד פולנסקי לספר. לאחר מכן התבוננו במספר איורים מהספר, וסביבם העמקנו ברעיונות העולים מהספר. סיימנו בהצגת התוצרים אותם יצרנו בתחילת השיעור, ושאלנו כיצד האיור של הספר וההתבוננות בעבודות של תלמידים אחרים העשירו את הבנת הסיפור?
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא