פתיחה: למה כדאי להתחתן?
כהקדמה לשיעור, כל תלמידה תבחר זוג שהיא מעריכה ואוהבת, ותשאל אותו: למה רציתם להתחתן? יש להדגיש לבנות שהשאלה איננה מדוע בחרתם להתחתן זה עם זה, אלא באופן עקרוני, כמעט תיאורטי, מדוע רציתם להתחתן?
בתחילת השיעור נערוך סבב, בו כל תלמידה תשתף בתשובות שקיבלה. אפשר להאיר בתחילת הסבב שכדאי לנסות ולהקשיב לתשובות השונות שיעלו בכיתה: מה הן מבטאות? אילו תשובות מהדהדות גם לכן בפנים? האם יש הבדל בין התשובות שנתנו הגברים לבין התשובות שנתנו הנשים?
אם התלמידות לא שאלו זוג לפני השיעור, אפשר לערוך סבב בו הן יתנו את התשובות שעולות להן מעצמן.
מפגש: לימוד המקורות
כל חברותא תלמד את אוסף המקורות, ותנסה לנסח את התשובה שהיה עונה כל אחד מהמקורות לו היה נשאל: “למה להתחתן?”
1. רות רבה פרשה ב, טו
“ומצאנה מנוחה אשה בית אישה” (רות א, ט). אמר ר’ יוחנן: מכאן שאין לאשה קורת רוח אלא בבית בעלה.
2. תלמוד בבלי מסכת יבמות דף סב עמוד ב
אמר רבי תנחום אמר ר’ חנילאי:
כל אדם שאין לו אשה – שרוי בלא שמחה, בלא ברכה, בלא טובה.
בלא שמחה – דכתיב: “ושמחת אתה וביתך” (דברים יד, כו)
בלא ברכה – דכתיב: “להניח ברכה אל ביתך” (יחזקאל מד, ל)
בלא טובה – דכתיב: “לא טוב היות האדם לבדו” (בראשית ב, יח)
במערבא אמרי (=בארץ ישראל אומרים):
בלא תורה, בלא חומה.
בלא תורה – דכתיב: “האם אין עזרתי בי ותושיה נדחה ממני” (איוב ו, יג)
בלא חומה – דכתיב: “נקבה תסובב גבר” (ירמיהו לא, כא)
רבא בר עולא אמר: בלא שלום, דכתיב: “וידעת כי שלום אהלך ופקדת נוך ולא תחטא” (איוב ה, כד)
3. הרב אליהו דסלר, מכתב מאליהו, חלק א, עמ’ 39-38
…אהבה זו באה על ידי השלימם זה את זה. הן שם האל ב”ה ככה בטבעם, כאמרם: “כל שאין לו אישה… אינו אדם שלם” (בראשית רבה יז, ב). ובהיות האדם לבדו הנהו חסר, כי לא יוכל למלא את תפקידו. על כן בהיותם נותנים השלמה זה לזה, יאהבו זה את זה כאשר נתבאר, כי הנותן יאהב. וזהו אשר באהבתם, כל שאיפתם היא ליתן להשפיע נחת ועונג זה לזה…
וכן אני אומר תמיד לזוג בעת שמחת כלולותיהם: היזהרו יקרים, שתמיד תשאפו להשביע נחת זה לזה, כאשר תרגישו בכם בשעה זו. ודעו אשר ברגע שתתחילו לדרוש דרישות זה מזה, הנה כבר אושרכם מכם והלאה. …הקשר הטוב בין איש ואשתו, יהיה כאשר שניהם יגיעו למעלת הנתינה. אז אהבתם לא תיפסק, וחייהם ימלאו אושר ונחת, כל ימיהם אשר יחיו עלי אדמות.
4. תלמוד בבלי מסכת יבמות דף סג עמוד ב
רבי אליעזר אומר: כל מי שאין עוסק בפריה ורביה כאילו שופך דמים, שנאמר: “שופך דם האדם באדם דמו ישפך” (בראשית ט, ו), וכתיב בתריה: “ואתם פרו ורבו” (שם ז).
רבי יעקב אומר: כאילו ממעט הדמות, שנאמר: “כי בצלם אלוקים עשה את האדם” (בראשית ט, ו), וכתיב בתריה: “ואתם פרו ורבו” (שם ז).
בן עזאי אומר: כאילו שופך דמים וממעט הדמות, שנאמר: “ואתם פרו ורבו” (שם).
אמרו לו לבן עזאי: יש נאה דורש ונאה מקיים, נאה מקיים ואין נאה דורש, ואתה נאה דורש ואין נאה מקיים! אמר להן בן עזאי: ומה אעשה, שנפשי חשקה בתורה, אפשר לעולם שיתקיים על ידי אחרים.
5. ספר החינוך, מצוה א
מצות פריה ורביה: פרשת בראשית יש בה מצות עשה אחת, והיא מצות פריה ורביה, שנאמר: “ויברך אותם אלוקים ויאמר להם אלוקים פרו ורבו” (בראשית א, כח).
משרשי מצוה זו, כדי שיהיה העולם מיושב, שהשם ברוך הוא חפץ בישובו, כדכתיב: “לא תהו בראה לשבת יצרה” (ישעיהו מה, יח). והיא מצוה גדולה שבסיבתה מתקיימות כל המצות בעולם, כי לבני אדם ניתנו ולא למלאכי השרת.
ונוהגת בכל מקום ובכל זמן. וחייב אדם להשתדל בה משהוא ראוי לה, והוא הזמן שנתנו חכמים זכרונם לברכה לישא אשה. ומצוה זו אינה מוטלת על הנשים. והמבטלה ביטל עשה, וענשו גדול מאוד שמראה בעצמו שאינו רוצה להשלים חפץ השם ליישב עולמו.
מה התשובה שנותן כל אחד מהמקורות לשאלה: למה להתחתן?
אלו תכונות חשוב לבנות בתוכנו וחשוב לחפש בבן הזוג כדי לבנות משפחה העונה על הפנים השונים שבזוגיות?
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא