ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש מתנדב אחד מהתלמידים, וניתן לו פתק, ועליו הוראה כללית יחסית שעליו לבצע, בצורה כזו שבשביל לבצע את ההוראה יהיה חייב לתת פרשנות ופיתוח למה שנכתב בפתק (למשל – תעשה משהו שיצחיק את התלמידים).
לאחר שהתלמיד יבצע את ההוראה, נבקש ממנו לספר לתלמידים מה היה כתוב בפתק, ונפתח איתם דיון על הפער בין ההוראה לבין הביצוע: האם זה בדיוק מה שהמורה התכוון? מדוע כך התלמיד ביצע? האם היתה דרך אחרת?
נבקש מכל תלמיד לכתוב את ההלכות שהוא מכיר שנובעות מהפסוקים.
נשמע מהתלמידים את מה שכתבו, ונפתח דיון ראשוני בכיתה: מה היחס בין התורה שבכתב לבין התורה שבעל פה, ואילו שאלות הפער שעולה בין האמור בפסוק לבין המוכר לנו מההלכה מעורר בתוכנו. נבהיר שהשאלה איננה קשורה באופן ישיר למחוייבות שלנו לקיים את ההלכה ששרירה וקיימת בכל מקרה, ושהיא נובעת באופן ישיר מתוך המבנה של התורה.
נחלק את הכיתה לארבע קבוצות, וניתן לכל אחת מהן את אחד הטעמים שניתנו לשאלה מדוע חלק מהתורה ניתן בעל פה ולא בכתב. כל קבוצה תצטרך ללמוד את המקור שקיבלה, ואחר כך להציג ולהסביר אותו בפני הכיתה.
הסבר קצר: המהר”ל מבקש להפריד בין המהות של המצוות לבין אופן היישום שלהם, וטוען שמהותה של התורה שבכתב היא להוות את העקרון הכי מופשט ועליון של המצוות ועל כן היא מביאה רק את הרעיון בגדול ולא את כל אוסף הפרטים שלה. לעומתה התורה שבעל פה כבר עוסקת בשאלה מוחשית יותר שמתחילה מכך שתורת ה’ הופכת להיות משהו שנוגע לעולם הזה שיש בו מעשים ויש בו סיוגים ויש בו אתגרים, ממילא התורה שבעל פה מכילה את כל השאלות המעשיות והפרקטיות של המצוות.
נבקש מנציגי כל אחת מהקבוצות לקרוא בקול את המקור שלמדו, ולהסביר אותו לאט ובסבלנות לכיתה כולה. כדאי להשתדל שהכיתה תעבור תהליך של לימוד ביחס למקורות ולא רק יכולת לסכם בשורה את האמור בו.
נבקש מכל אחד מהתלמידים לבחור את אחד הטעמים שדיבר אליו, ולכתוב מכתב אל אדם ששואל על הפער שבין הכתוב להלכה ביחס לאחת המצוות בהן פתחנו את השיעור. כמובן שניתן גם להשתמש ביותר מטעם אחד במידה והיו מספר טעמים שדיברו אל התלמידים.
נקרא יחד עם התלמידים את העיקר השמיני שמנסח הרמב”ם ביסודות האמונה, ונהפוך אותו לתפילה משותפת, שנצליח להאמין ולבנות בתוכנו הכרה בקשר ובחיבור שבין התורה שבכתב לתורה שבעל פה.
במידה ונציע לתלמידים לנסח תפילה משלהם, כדאי להגדיר לפני תחילת המשימה שהתפילה תישאר תפילה אישית ולא תהיה הזמנה או בקשה להקריא אותה בקול וכך לנסות לתת פתח והזדמנות לתפילה כנה באמת.
במהלך השיעור ניסינו להבין את הסיבות לכך שהתורה שבעל פה לא נכתבה, את מערכת היחסים שבין התורה שבכתב לתורה שבעל פה, ומתוך כך את היחס שלנו לתורה שבעל פה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא