ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נבקש מהתלמידים לכתוב כמה שיותר פעולות שאסורות בשבת, ולאחר מכן נבקש לשמוע את מה שכתבו, ונכתוב את הפעולות השונות על הלוח. פתיחה זו תעזור בהמשך השיעור לחבר בין המלאכות התיאורטיות המוזכרות במשנה לבין המלאכות היומיומיות שאסורות בשבת.
נבקש מהתלמידים ללמוד בחברותות את משנת מלאכות השבת, ולנסות להבין את ל”ט המלאכות שנאסרו על פי המשנה לעשות בשבת. ניתן להיעזר באתר הזה.
נבקש מהחברותות לנסות לחבר כמה שיותר מרשימת המלאכות הכתובות על הלוח (שאספנו בפתיח של השיעור) אל רשימת המלאכות המוגדרות במשנה. זו הזדמנות להסביר לתלמידים שלכל אחת מהמלאכות שבמשנה יש עוד אוסף של פעולות, שמוגדרות כתולדות של המלאכה הראשית, שגם הן נאסרו מהתורה מכוח אותה מלאכה.
משימה זו תהיה מן הסתם לא פשוטה לחלק מהתלמידים, אך חשוב לתת לתלמידים להתנסות בה בשביל לקרב את שפת המשנה לעולם המלאכות שלנו, ובשביל להתחיל קצת להתנסות בצורת החשיבה של המרחב ההלכתי. כמובן שניתן לתלמידים להיעזר במקורות מידע או בעזרה שלנו כשנעבור ביניהם, וננסה לעזור להם להבין את המלאכה הראשית שמגדירה כל אחד מהאיסורים שכתבו.
לאחר מכן, ננסה יחד עם התלמידים להבין את סדר המלאכות שבמשנה, ונראה שהן למעשה מורכבות מכמה קבוצות:
1. המלאכות שמלוות את תהליך יצירת הפת (הזורע עד האופה).
2. המלאכות שמלוות את תהליך יצירת הבגד (הגוזז עד הקורע על מנת לתפור שתי תפירות).
3. המלאכות שמלוות את תהליך יצירת הספר (הצד צבי עד המוחק על מנת לכתוב שתי אותיות).
4. מספר מלאכות נוספות.
נשאל את התלמידים: מה מבנה המשנה שחשפנו יכול ללמד אותנו על שביתת השבת?
נבין שלמעשה השבת מזמינה אותנו להתנתק מכל הליך היצירה היומיומי, שמוביל ומייצר את הצרכים ההכרחיים לקיום האדם: לאכול, להתלבש וללמוד.
לאחר מכן, נלמד יחד את הגמרא ממסכת שבת:
הגמרא מוצאת את המכנה המשותף של המלאכות במה שנעשה במשכן. בחלק הקודם הבנו את המלאכות שנאסרו כמלאכות הבסיסיות של האדם, אולם הגמרא מציגה הסבר אחר למלאכות אלו, שקשור למלאכות המשכן.
נשאל את התלמידים:
נבקש מהתלמידים לבחור אחת משתי נקודות המבט שפגשנו: נקודת המבט של המשנה, האוסרת לעשות בשבת מלאכות הקשורות למעשי הקיום היום יומיים של האדם, ונקודת המבט שבגמרא, האוסרת לעשות בשבת מלאכות הקשורות לחיי עבודת ה’ במשכן.
כל תלמיד יכתוב מכתב קצר של תודה או של שאלה לנקודת מבט האחרת על מה שהיא תורמת לו או על מה שהיא לוקחת ממנו בתוספת שהיא מציעה לאיסורי השבת.
תלמידים שיהיו מוכנים להקריא את שכתבו – יקראו בפני הכיתה את המכתב הקצר שכתבו. מתוך המכתבים נציף מעט את המתח שבין נקודות המבט, ואת ההזמנה הכפולה שיש בכל שבת המתרגשת ובאה עלינו.
נבקש מכל קבוצה להלביש מנגינה מוכרת על משנת המלאכות ולבצע הופעה קצרה בפני הכיתה שתמחיש ותלחין את המשנה לכדי משהו חי. המטרה של משימה זו היא לעזור לכמה שיותר תלמידים לזכור בעל פה את משנת המלאכות שהיא בסיסית ויסודית בלימוד מסכת שבת. אפשר לסיים את השיעור בחידון קצר הבוחן כמה מתוך המלאכות זוכר כל אחד מהתלמידים.
במהלך השיעור ניסינו להבין את המשנה העוסקת בל”ט מלאכות, קודם כל ברמת הפשט – מה הן המלאכות במקור ומה ההשלכות שלהן בימינו, ולאחר מכן ברמת המשמעות – מדוע דווקא מלאכות אלו. עסקנו בשתי אפשרויות להבין את המלאכות – כמלאכות הבסיסיות של חיי האדם, וכמלאכות שקשורות לקודש ולמשכן.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא