ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
הקריאה “חייב אדם לראות את עצמו כאילו הוא יצא ממצרים” מטילה הרבה אחריות על כתפינו. בכל שנה ושנה לעורר מחדש את הזיכרון, את ההיזכרות, לקחת אחריות על החוויה האותנטית שלנו בליל הסדר. לספר לעצמנו את הסיפור. בשיעור זה נעסוק במשמעות הזיכרון האישי של יציאת מצרים.
משנה, מסכת פסחים, פרק י’, ה’ :
בכל דור ודור חייב אדם לראות את עצמו כאלו הוא יצא ממצרים שנאמר (שמות יג): “הגדת לבנך ביום ההוא לאמר בעבור זה עשה ה’ לי בצאתי ממצרים .
רמב”ם הלכות חמץ ומצה פרק ז הלכה ו :
בכל דור ודור חייב אדם להראות את עצמו כאילו הוא בעצמו יצא עתה משעבוד מצרים שנאמר )דברים ו'( ואותנו הוציא משם וגו’, ועל דבר זה צוה הקב”ה בתורה )דברים ה'( “וזכרת כי עבד היית” כלומר כאילו אתה בעצמך היית עבד ויצאת לחירות ונפדית.
-השוו בין לשון המשנה ללשונו של הרמב”ם. מה ההבדלים בניסוח, בתוכן ובפסוקים שעליהם מסתמכים הדברים? -איך ניתן להסביר את הדרישה שנראה עצמנו כאילו יצאנו ממצרים, הרי נולדנו אלפי שנים אחרי יציאת מצרים? איך, לדעתכם, ניתן לקיים באופן מעשי את הקריאה לראות/ להראות עצמנו כאילו יצאנו ממצרים?
הרב שג”ר, זמן של חירות- דרשות לחג הפסח עמ’ 161 ,208 :
הרמב”ם פירש שמצוות הזכירה בפסח… איננה זכירת העבר, אלא עליה להיות זכירת היום עצמו. המשקל של הזיכרון איננו זכירת ההסטוריה, אלא הוא היזכרות המביאה לכלל מודעות של המצב האמיתי. זאת היא בדיוק מגמתו בהלכה ש’בכל דור ודור חייב אדם להראות את עצמו כאילו הוא בעצמו יצא עתה משיעבוד מצרים’, כלומר מציאת הזיכרון כדבר הקורה בפועל לאדם. … הרמב”ם בהלכה זו רוצה להעמיד את זיכרון סיפור יציאת מצרים ומצוות הסדר, כהתרחשות עצמה שחוזרת עכשיו, סביב הסיפור והסדר. … ההדגשה בדברי הרמב”ם … (היא) על חוויה אקטואלית עכשווית של חירות, הבאה לידי ביטוי בין השאר באמצעות הפגנתה כלפי חוץ.
-מה מדייק הרב שג”ר בדבריו של הרמב”ם? מהו זיכרון יציאת מצרים על פי מקור זה?
הרב יצחק הוטנר, פחד יצחק לפסח, קונטרס רשימות ז’ ב:
והלוא גאולת מצרים איננה רק גאולת הכלל. הלוא יש דין מפורש ומפורט “כאילו הוא יצא ממצרים” המחייב את כל יחיד ויחיד ליצור לו גאולה משלו. ואין יצירת גאולה זו שלמה בנפשו של יחיד מישראל עד שהוא בונה בו את בית מקדשו. בלבבי משכן אבנה.
מהי השלמת גאולת מצרים אצל כל יחיד ומישראל? כיצד לדעתכם ניתן להגיע לשאיפה זו?
נחלק לכל תלמיד דף ובו כתוב “והגדתי לעצמי ביום ההוא…” מה אני מספר/ת לעצמי השנה? (מצורף) ונבקש מהם לכתוב בכמה שורות, מה יהיה הלוז, המרכז של סיפור יציאת מצרים האישי שלהם השנה?
ניסינו לבדוק יחד עם התלמידים מהי המשמעות של ‘לראות עצמו כאילו הוא יצא ממצרים’ וכיצד ניתן ליישם זאת. המקורות מכוונים להתרכז כל אחד בחוויה שלו כיחיד ולחשוב על הגאולה האישית.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא