ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נתחיל במשחק “מגרש חפצים”.
נפזר על רצפת הכתה כלי מטבח, כלי עבודה, וחפצים מסוגים שונים, כמספר התלמידים כתה, לפחות. (במידה והבאת החפצים עצמם היא בעייתית וקשה לביצוע, אפשר להסתפק בתמונות).
נבקש מהתלמידים להקדיש זמן להסתובב בחדר, ובסוף הסיור לבחור לעצמם חפץ שבאיזשהו אופן מבטא תכונה הקיימת בהם.
נערוך סבב, בו יציגו את החפצים שבחרו:
מכל מקום, במהלך הסבב, נוסיף ונשאל:
נסכם את הדברים עד כה, ונזמין את התלמידים לקרוא יחד שיר שמבטא סוג כזה של מחשבות כלפי עצמנו.
נקרא יחד את השיר: “יַלְדָּה מַזְלֵג וְיַלְדָּה כַּף” של נוּרִית זַרְחִי.
נבקש מהתלמידים לסמן היכן לדעתם מתרחשת נקודת המפנה בשיר.
נאזין לתשובותיהם, אחרי הקריאה, ואגב כך נבקש להניח את עיקרי הדברים יחד, שיאפשרו הבנה בסיסית בשיר:
נבקש מהתלמידים לעיין כעת באופן עצמאי בשיר, ולסמן מילים בעלות מטען שלילי בצבע אחד, ומילים בעלות מטען חיובי בצבע אחר. נאסוף את תשובותיהם ונכתוב מילים שליליות בצידו האחד של הלוח ומילים בעלות מטען חיובי בצידו האחר.
בשיר מתואר שינוי שמעבירים “אנשים” את ה”ילדה מזלג” אחרי שהיא השתמשה בתכונותיה לרעה . (“דוקרת” “נועצת” “בכל מילה עוקצת” – בהקשר הזה נסביר על מטאפורות כאמצעי עיצוב חשוב ונפוץ ביותר ).
נסכם: בגלל שהמזלג הפך לכף, התכונות החיוביות של המזלג הלכו לאיבוד, וכבר לא נותר לאנשים ברירה אלא להסתפק במרק, כל היום… אך למשל, אילו היו האנשים מצליחים לשלב את הילדה-מזלג בתפקיד המתאים לה, יחד עם יתר כלי האוכל, התכונה שלה היתה מקבלת בהקשר חיובי ועוזר.
כולנו מורכבים מתכונות שונות, ולכל תכונה יש סיבה ומשמעות במערך האישיות המורכב שלנו.. יש תכונות שחשוב למתן ולעדן, ויש תכונות שחשוב להגביר, ויש תכונות שהן במינון וצורה מדויקות אצלנו, אבל כל אופי ואופי מורכב משלל תכונות שעובדות יחד ומאזנות ומשלימות זו את זו, ממש כמו הסכום שמסביב לצלחת שלנו. כל כלי משקף משהו שנחוץ לנו על מנת לאכול, וכל אחד משרת אותנו באופן אחר. ללא אחד מהם, קשה לנהל סעודה שלמה וראויה.
כסיכום לתובנות הללו, נשלח את התלמידים לערוך בבית תרגיל יצירתי של הרכבת קולאז’ אישי – מחפצים.
לפני מתן המשימה הביתה, נסכם ונסביר: בתחילת השיעור כל אחד בחר חפץ אותו הוא מזהה כמבטא תכונה אחת שלו. מתוך השיר, למדנו שכל תכונה יש לה פנים שונות, ויש ביכולתה להיות שלילית או חיובית במינונים ובהקשרים שונים.
אם היינו מסתכמים בתכונה אחת, היינו יכולים לכאורה לאכול “רק מרק” כמו שמבוטא היטב בשיר.
נעביר בין התלמידים תמונות קולאז’ים של חפצים של היוצר חנוך פיבן,( שהתפרסמו במוסף הארץ במשך שנים. דוגמאות לקולאז’ים כאלה ניתן למצוא בחומר העזר למורה)
נתבונן יחד בעבודות, נבקש מהתלמידים (גם אם הם לא מזהים את הדמויות עצמן, כמובן) לתאר דמויות שונות שמצטיירות מתוך הקולאז’.
כעת נשלח את התלמידים למשימה המסכמת – בבית. נבקש מהם ליצור קולאז’ כזה, שיטיב לבטא איזונים מסוימים באופי שלהם. כמובן שהקולאז’ לא יצליח לבטא את האופי שלהם באופן שלם, אבל נבקש מהם לחשוב על כמה תכונות משמעותיות, “חיוביות” ו”שליליות” השייכות להם, ולבטא אותן בדיוקן חפצים, בנוסח מה שעשה האמן חנוך פיבן.
נבקש להכין מעין מקראה לקולאז’ (אותה לא יראו בכתה, אבל יעזרו בה במהלך הרכבת הקולאז’) ובה יפורט איזה חפץ מבטא אילו תכונות שלהם.
כדאי שהדיוקן יהיה דומה גם באופן חיצוני, במובן מסוים, לדיוקן שלהם, אבל זה לחלוטין לא הכרחי.
בשבוע הבא נקדיש את תחילת השיעור להתבוננות ממושכת ביצירותיהם, ולבירור מערכת האיזונים המתבטאת בכל אחת מהן. נשאל אותם על החויה שעברו, ועל שביעות רצונם מהתוצאה.
בתחילת השיעור כל אחד בחר חפץ אותו הוא מזהה כמבטא תכונה אחת שלו. מתוך השיר, למדנו שכל תכונה יש לה פנים שונות, ויש ביכולתה להיות שלילית או חיובית במינונים ובהקשרים שונים. סיימנובמשימה הביתה, לייצר קןאלז’ חפצים של דיוקננו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא