ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם

יד ושם- שיעור 1: קריאת שם

  • צוות לב לדעת
צוות לב לדעת
משחק
שימו לב! שיעורי ספרות באתר לב לדעת נכתבו על ידי מורים ומדריכים מנוסים ועיקרם הם הצעות הפנמה והשראה. על כל מורה להפעיל שיקול דעת לגבי הוראת התכנים. מאמרים מוסמכים לתכני הבגרות מופיעים רק באתר הרשמי של מפמ"ר ספרות בחמ"ד ד"ר טלי יניב
זהו שיעור ראשון מתוך מערך שיעורים על היצירה יד ושם. בשיעור זה נקרא את היצירה ונדון במשמעות של קריאת שם. שימו לב, לפניכם תמצית של שיעור, ייתכן ויש צורך בהרחבה והעמקה.
לב השיעור: קריאה בשם
פתיחה: משחקי שמות

אפשרות ראשונה: כולם עומדים וכשהמנחה אומר, צריך להסתדר בקבוצות עפ”י מכנה משותף לשמות: שמות על שם מישהו, שמות מהתנ”ך, שם של בן וגם של בת, מי ש יש לו שני שמות, שמות של דברים מן הטבע, שם נדיר, שם שקשור לשמות שאר בני המשפחה, וכד’.

אפשרות שניה: כולם יושבים ואחד עומד כאשר יש כיסא אחד פחות. כשהמנחה אומר קבוצה מסוימת (עפ”י הקבוצות הנ”ל), רק אותם תלמידים מתחלפים ותמיד נשאר אחד בחוץ.

אפשרות שלישית: כולם עומדים. לכל אחד יש פתק והוא צריך להחתים כמה שיותר  תלמידים עפ”י משהו שמאפיין את שמם (עפ”י הקבוצות הנ”ל), בזמן מסוים. מי שמחתים יותר תלמידים מנצח.

מפגש: קריאת הסיפור ושאלה על מתן שם

נקרא את הסיפור.

נעצר בשלב שבו הסב מבקש מרעיה ויהודה לקרוא לבנם ע”ש הנכד מנדלה. נפנה את השאלה לכיתה-

  • מי היה מוכן לקרוא לבנו בשם כזה ומי לא, ומדוע?

נדון בשאלה זו. ולאחר מכן נמשיך את הקריאה עד סוף הסיפור.

התבוננות: הצעות לרחבה והעמקה של הדיון

להרחבת השאלה על קריאת שם, ניתן להקרין את הסרט “איכה” של לייזי (אליעזר) שפירא מבית ספר מעלה. “איכה היא נערה צעירה שגדלה בתוך עולם המתנחלים ביש”ע. הוריה קראו לה בשם מגילת הקינה הנקראת בתשעה באב, יום חורבן המקדש, שהוא במקרה גם יום הולדתה. בהגיעה לגיל 18 מבקשת איכה לשנות את שמה לשם רגיל, ובכך לנסות לחיות את חייה מחוץ לעולם הסמלים, הסטיקרים והסיסמאות”. (ערוץ 7)

להרחבה והעמקה של הדיו על קראיה בשם, ניתן להקריא קטע מהספר “הזהו אדם” של פרימו לוי על ההרגשה שיש לאדם, כאשר לוקחים את שמו ונותנים לו במקומו מספר:

“עתה שוו בנפשכם אדם שניטלו ממנו ביתו, הרגליו, בגדיו, הורחק מיקיריו, הכל, כל מה שהיה לו; אדם כזה לא יהיה אלא קליפה ריקה, לא נותר לו דבר, הוא אומלל וחסר אונים; לא נותר לו כבוד עצמי; הוא לא יכול עוד להבחין בין טוב לרע, מי שניטל ממנו הכל בהינף יד, גם אישיותו ניטלת ממנו בקלות יתרה. הוא הופך ליצור נחות ביותר שקל להחליט להמיתו בלי מחשבה תחילה. ליצור כזה אין להתייחס כאל בן-אדם. במקרה הטוב ביותר יישפט לחיים או למוות בשל שיקול של תועלת.. שמי 174517 ; ובכן נתנו לנו שם, שאותו נישא כל חיינו, סימן שנחרת בכתובת קעקע על יד שמאל”
הפנמה: שאלה- אני ושמי

בתום השיעור אפשר לערוך סבב שמות ולשאול כל אחד-

  • האם אתה אוהב או לא אוהב את שמך?
  • מדוע?
אסיף:

פתחנו את השיעור במשחקים שונים של שמות. לאחר מכן קראנו את תחילת הסיפור ועצרנו בחלק בו מבקש הסב לקרוא בשם מנדלה. שאלנו את הכיתה האם הם היו מוכנים לכך? ולאחר מכן קראנו את הסיפור עד תומו. להעמקה והרחבה של השאלה הצענו לראות את הסרט “איכה” ו/או לקרוא קטע מכתביו של פרימו לוי. את השיעור חתמנו בשאלה לתלמידים- האם אתם אוהבים או לא אוהבים את שכמם?

אין לשלוח תגובות הכוללות מידע המפר את תנאי השימוש של לב לדעת לרבות דברי הסתה, דיבה וסגנון החורג מהטעם הטוב.

אני מעוניין להירשם לאתר
אשמח לקבל פרסומים וניוזלטרים של לב לדעת

היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא

ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!