ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נציג בפני התלמידים תמונה, או נצייר ציור, של אדם רציני. נעלה את השאלות הבאות, ונכתוב על הלוח את הדברים שיעלו:
נכתוב את האסוציאציות על ‘רצינות’ על הלוח. לאור ההיגדים השונים, ניווכח שרצינות יכולה לנבוע ממקומות שונים, ויתכנו לה משמעויות שונות.
שאלה זו נעלה בשלב זה אך נחזור אליה רק לאחר הלימוד.
נכתוב על הלוח מספר נקודות ציון שעברו ישראל ממעמד הר סיני ועד קבלת הלוחות השניים. נציין את המאורעות ואת תאריכיהם כדי לקבל תמונה כוללת על חודש אלול:
נקרא יחד את השלבים הנ’ל במקורם, בפרשת שמות. נעצור בכל שלב המצויין על הלוח ונבקש מהתלמידים לכתוב ביומן כמה משפטים בהקשר לכל שלב. נציע להם לדמיין ולחשוב כאילו הם בעצמם היו במתן תורה. כשנגיע לחטא העגל, נבקש מכל אחד מהתלמידים לדמיין שהוא נמצא עם ישראל בחטא העגל אך הוא בעצמו לא חטא בחטא ועליו לכתוב יומן מנקודת המבט הזאת. נמשיך בכתיבה, בזו הדרך, עד השלב האחרון בו יורד משה רבינו עם הלוחות השניים ביום הכיפורים.
לחילופין, ניתן לבקש מהתלמידים לצייר מבע פנים של אדם מישראל, המתאים לכל שלב.
לאחר הכתיבה נלמד יחד מתוך ‘פניני הלכה’ פרק ב’, סימן א’ על חודש אלול.
נחזור ליומן שכתבנו ונשאל:
לאחר השיתוף, נתמקד בתיאור הכתיבה אודות חודש אלול (כמובן שאם הזמן מאפשר נוכל להרחיב גם לשאר השלבים). נחזור לאסוציאציות שכתבנו על הלוח מתחילת השיעור ל’רצינות’. נשאל את התלמידים:
נבחין בין רצינות לעצבות. – עצבות היא תחושה של יאוש, אין סיכוי לשנות את המציאות המרה. רצינות היא מצב של אדם שעסוק במשימה חשובה, של אדם אופטימי שיודע שהתוצאה תלויה בבחירתו ובמעשיו. יש בה מתח רוחני חיובי. ננסה להרגיש את המתח הרוחני החיובי של חודש אלול, ‘נטעם’ מעט גם מתחושת השמחה בקבלת הלוחות השניים שביום הכיפורים – היום בו נענה ה’ לתפילות בחודש אלול וחידש את הקשר.
בתקופת המדבר, עם השתלשלות האירועים, עסקו עם ישראל ברצון להתחדשות הקשר עם הקב”ה, רצון שהיה כרוך גם בבקשת סליחה ובתיקון המעשים. הרצינות שהתחדשה בחודש אלול, עם קריאת ה’ למשה לעלות חזרה להר סיני, הייתה רצינות של לקיחת אחריות, רצינות של ציפיה ותקווה.
נאזין יחד לשיר ‘מתחילים מחדש‘:
נבקש מהתלמידים לבחור שורה או כמה מילים מהשיר שהם מתחברים אליהם ונבקש לסיום מכל אחד להגיד איפה הוא לוקח על עצמו / מתפלל להיות יותר ‘רציני’ בחודש אלול הנוכחי.
נסיים את השיעור בשאלה פתוחה למחשבה, שממנה נמשיך בשיעור הבא. במשך אלפי שנים היה עם ישראל בגלות במצב של ‘הסתר פנים’, ובכך דומה למצבו של עם ישראל לאחר חטא העגל. עם ישראל היה מחוץ לארצו, מושפל ומנודה בגוים, סובל פרעות ורדיפות וכו’. בתקופה זו היה קל מאוד ‘להתחבר’ לתפילה של חודש אלול על התחדשות הקשר בין עם ישראל לקב”ה. אולם כיום חזרנו הביתה, עם ישראל אינו משועבד תחת הפריצים בפולין.
שאלה זו יכולה להיות כשיעורי בית, ובתחילת השיעור הבא העוסק באמירת סליחות נשתף בתשובות.
פתחנו את השיעור במחשבה על אדם רציני ומהי רצינות. דרך הלימוד בפניני הלכה ויומן הכתיבה שכתבנו ראינו שעמ’י עברו תהליך מזמן מתן תורה עד לזמן קבלת הלוחות השניים. אחת הנקודות המרכזיות היא מידת הרצינות והאחריות שהם לקחו על עצמם בחודש אלול כשמשה עולה בפעם השניה להר סיני. סיימנו עם השיר ‘מתחילים מחדש’ בתפילה לתשובה ולרצינות ואחריות על מעשינו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא