ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
השיעור יעסוק במושגים של פריחה, התאפקות ועטיפה. לפני שנעמיק במושגים אלו באופן רעיוני, נזמין את התלמידים לתרגול תנועה שיעזור לנו לחוש איכויות שונות אלו (במידה ותרגול תנועה אינו מתאים לכיתה, ניתן להמיר זאת לתרגיל ציור – להביא צבעי פנדה \ טושים ולבקש כל פעם לצייר את המילה המדוברת).
בתור התחלה, נקום ונעמוד במעגל, נזמין את התלמידים לנענע ולשחרר את הגוף.
כעת, נבקש מהתלמידים לנוע באופן חפשי בצורה של פריחה (התרגיל אמור להיות חפשי, אבל אם אין שיתוף פעולה ניתן להדגים תנועה כזאת, למשל ידיים נשלחות מעלה ולצדדים, קפיצות… ניתן גם לבקש בכל פעם ממתנדב אחר להדגים את התנועה).
לאחר מכן, ננסה לעשות תנועה של התאפקות (למשל – עמידה זקופה, ידיים צמודות לגוף, אגרופים קפוצים).
נבקש מהתלמידים לחזור למקומותיהם.
נקרא לתלמידים את הסיפור “העץ המתאפק” של רבקה מרים. לאחר הקריאה נזמין את התלמידים לשתף במחשבות ותהיות בעקבות הסיפור. אם הדברים לא עולים מהם, ניתן לכוון אותם בעזרת השאלות הבאות:
העץ המתאפק/ רבקה מרים
(מתוך הספר: מעבר לגבעות האחרונות. מתפרסם באדיבות הוצאת אבן חושן והמחברת. כל הזכויות שמורות למחברת ולהוצאה. )
לאחר הדיון וההעמקה בסיפור, נתמקד בנקודה בסיפור בה נעמי מנסה להבין את סוד הפריחה. הטבע כולו סביבנו, ואנחנו בתוכו, מונעים מתוך אותו כוח טמיר המאפשר לנו לצמוח ולפרוח. מהו אותו כוח? נשמע את דברי התלמידים ולאחר מכן נעבור ללמוד את דברי רבי נחמן מברסלב מתוך תורה קנ”ה בליקוטי מוהר”ן (בכיתות בהן הדבר מתאים כדאי לערוך את הלימוד בחברותות):
נשאל:
ע”פ דבריו של רבי נחמן, התנאי המרכזי לגדילה הוא הקרקע הטובה. כלומר- סביבה שתאפשר את הצמיחה הטבעית. יש כאן הנחת יסוד לפיה באדם יש באופן טבעי את כוחות הגדילה והצמיחה, ללא צורך בסיוע חיצוני, אלא כל שנדרש עבור צמיחה מיטבית הוא סביבה שתיתן אמון בכוחות הצמיחה הטבעיים. כמו שהצמח צומח בעצמו כך גם לאדם יש כוחות צמיחה טבעיים. וכל שהוא זקוק לו הוא לסביבה של אמונה. אמונה בה’, אמונה בכוחותיו וביכולתו, אמונה במציאות ובעולם. וכשאין אמונה- אזי אפשר להגיע לריקבון של ממש, לדלדול גמור של כוחות החיים.
בעקבות הלימוד נשאל את התלמידים:
נסיים בהתבוננות נוספת בסיפור העץ המתאפק. נזמין כל אחד לכתוב לעצמו:
קראנו בשיעור את סיפורה הנפלא של רבקה מרים “העץ המתאפק”. בעקבותיו למדנו את דברי ר’ נחמן מברסלב על הכוחות העוזרים לזרע לצמוח ועל הכוחות שפוגעים בו. לסיום ניסינו להתבונן ולזהות כוחות אלו בחיינו.
אכן, בכל אדם נמצאים כוחות פנימיים של צמיחה וגדילה. אך כדי לפתח אותם, האדם זקוק לסביבה מיטיבה שתראה אותו ותאמין בו. לעיתים הסביבה היא זו שמפריעה לאדם לצמוח, ולעיתים יש משהו בו בעצמו שמתאפק, שמעדיף לא לצמוח. הסיפור “העץ המתאפק” מלמד אותנו שאף פעם לא מאוחר לצמוח, ושתמיד אפשר לחזור למצב ה”גרעין” או לעזור למישהו אחר להיות שם.
לסיום, ובמידה ותרגיל התנועה בפתיחת השיעור היה מוצלח, ניתן להזמין את התלמידים לתרגל בתנועה את מצב ה”גרעין” (למשל, כל אחד יושב מקופל עם הראש על הברכיים. או קבוצתית – תלמיד אחד יושב מקופל באמצע, ושאר הכיתה עוטפת אותו במעגל סביבו).
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא