ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח בשאלה לתלמידים – ערב חנוכה, בעוד זמן קצר תיערך בבית הדלקת נרות חנוכה. נבקש מהתלמידים להעלות את הסיטואציה הזו בראשם- מה מתרחש בבית בזמן זה? מה האווירה? מה עושים? איזה חלק מתוך הדלקת הנרות משמעותי עבורם וחקוק בהם במיוחד?
כעת נבקש מהתלמידים לנסות ולחשוב על מצוות שמעוררות בהם שמחה וחשק לעשותן ועל מצוות שקשה להם לקיים בשמחה וברצון. כדאי לתת למשימה יותר מחצי דקה של מחשבה כדי לתת לתלמידים להיכנס בלב ובראש למה שמתעורר בהם כאשר הם חושבים על מצוות כאלו או אחרות. אפשר לתת לתלמידים לשתף ברשימה שכתבו ולבחון האם יש מכנה משותף למצוות אהובות (דווקא בין אדם לחברו ואולי דווקא בין אדם למקום? מצוות שלא תובעות מאיתנו הרבה או דווקא מצוות תובעניות? מצוות שאנחנו עושים ביחיד או מצוות שאנחנו עושים בציבור? וכו’)
בלילי שבתות שרים ברוב קהילות ישראל את השיר “ידיד נפש” כחלק מקבלת השבת המשותפת. ישנן שתי גרסאות לאחת השורות בשיר: “והיתה לך שפחת עולם”, או “והיתה לך שמחת עולם” (על פי הפירוש באתר “פיוט” נראה שהגירסא המקורית היא “שפחת עולם”). ניתן לתלמידים את שתי הגירסאות:
השיר מבטא את כמיהתה של הנפש לקשר עם הקב”ה ואת היותה חולה מרוב געגוע ורצון להידבק באלוקים. השורה האחרונה בבית השני מתארת את שיא השאיפה ושם מחלוקת הגרסאות: נדון עם התלמידים בשני הטיפוסים העולים מתוך הגרסאות השונות:
תרגיל כתיבה:
בכיתות בהן תרגיל כתיבה יכול להצליח, אפשר לבקש מהתלמידים לכתוב מפגש ושיחה בין שתי הדמויות: מה שונה ומה דומה בעולמות שלהם? מה נקודות המחלוקת שלהם? אפשר את התרגיל הזה לערוך במחשבה ודיון משותף עם התלמידים ולאו דווקא כתרגיל כתיבה אישית.
לאחר המפגש עם שתי הדמויות והשאיפות השונות נדון עם התלמידים בנקודה בה הדמויות הללו נוגעות בהן: האם יש שאיפה שנראית להם נכונה ובריאה יותר בעולם דתי? האם יש עניין שנאהב ונשמח בעת קיום של מצווה? האם דווקא עמדה שלך קבלת עול היא העמדה המועדפת והנכונה יותר ביחס שלנו אל המצוות?
נלמד את דבריו של רבי לוי יצחק מברדיצ’ב, אחד מגדולי החסידות בראשית דרכה, בספר הדרשות שלו “קדושת הלוי”. בדרשה זו מנתח רבי לוי יצחק באופן דרשני את המחלוקת המופיעה בגמרא ביחס למצוות חנוכה האם הדלקה עושה מצווה או הנחה עושה מצווה. בפשט הדברים המחלוקת נוגעת לשאלה האם עיקר המצווה מתבצעת ברגע שאדם מדליק נר חנוכה או ברגע שאדם מניח את החנוכיה במקום הפונה לרשות הרבים (נפקא מינות לשאלה יכולות להיות מה קורה כאשר הנר נכבה לאחר שהדלקנו אותו אך לפני שהנחנו אותו או האם ניתן לקחת נר דולק ולקיים את המצווה רק בהנחתו במקום שפונה לרשות הרבים). רבי לוי יצחק מברדיצ’ב דורש את המחלוקת כעוסקת בשאלה מה עושה את העיקר בקיום המצוות שלנו: ההדלקה, דהיינו: המקום בו הנפש שלנו בוערת ונלהבת לקיים את המצווה או ההנחה, דהיינו: המקום בו הנפש שלנו עושה במנוחה ומתוך חובה את המצווה.
נלמד את הדברים. בכיתות בהן כדאי לעשות אתנחתא ליצירה לפני שלומדים ומתייחסים באופן מילולי ומעמיק לטקסט, אפשר לתת לתלמידים לבחור את אחד מהמונחים “הדלקה עושה מצווה” או “הנחה עושה מצווה” וליצור כיצד נראית ההדלקה או ההנחה שעושות את המצווה (כמובן לא ביחס ספציפי למצוות הדלקת נר של חנוכה אלא למצוות באופן כללי).
נשאל את התלמידים:
כעת נקרא עם התלמידים את הדברים הבאים שאמר הרב עמיטל ז”ל, מי שעמד בראש ישיבת ההסדר הר עציון:
בעקבות דבריו של הרב עמיטל, נעורר דיון סביב הנקודות הבאות:
נבקש מהתלמידים לנסות לחשוב על עצות שונות שיכולות לסייע לנו להדליק את עצמנו לקיום מצוות. אפשר לבקש מכל תלמיד לחזור אל הרשימה שעשה בתחילת השיעור וביחס למצוות שקשה לו לקיים בשמחה לתת לעצמו עצות אישיות כיצד להידלק, ואפשר לבצע את המשימה בקבוצות ביצירת מעין רשימת עצות מעשיות שתעזור לכולנו לקיים מצוות בהדלקה מתפרצת יותר.
פתחנו את השיעור בדיון קצר סביב מצוות שקשה לקיימן או מצוות שאנו שמחים לקיימן, לאחר מכן ראינו כיצד שתי הגישות לקיום מצוות באות לידי ביטוי בשתי הגרסאות של הפיוט “לכה דוד”- “והיתה לך שמחת/שפחת עולם”. משם המשכנו ללימוד דרשתו של רבי יצחק מברדיצ’ב על הדיון ההלכתי האם הנחה או הדלקה עושות מצווה. ר’ יצחק דרש כי ההדלקה היא מצב בו הנפש שלנו בוערת, והנחה הוא מצב בו הנפש שלנו עושה במנוחה את מה שצוותה לעשות גם ללא דליקה, והשאלה היא מה עושה את המצווה? לאחר מכן המשכנו לדיון בעקבות דבריו של הרב עמיטל סביב “התחברות” ו”מחויבות” להלכה, וסיימנו במתן עצה של כל אחד לעצמו או לחברו כיצד ניתן להכניס “הדלקה” בתוך קיום מצווה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא