ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נחלק לתלמידים “דף תכונות” נבקש מהן לסמן על כל תכונה אם היא מאפיינת נשים או גברים. חשוב לדחות את הדיון שעשוי להתפתח לשלב שני, רק אחרי שכל אחד סימן במחברתו. נקרא בקול תכונה אחת והתלמידים יגידו בקול מה סימנו- גברים/ נשים וכך ניתן לחוש את ה”עמדה הכיתתית” ביחס להבדלים בין גברים לנשים.
רשימת תכונות: הרפתקנות, אהבה לילדים, אומץ, ביישנות, חוש טכני, כושר מנהיגות, נטייה למקצועות ריאליים, הישגיות, היגיון, זריזות, חוסר ביטחון עצמי, אמפטיה, כישרון לעסקים, חולשה, צורך להישען על מישהו, מסירות, שיתוף ברגשות, בכיינות, דגש על הופעה חיצונית, התעניינות בספרות ואמנות, התעניינות בפוליטיקה, סקרנות, עדינות, עקשנות, פחדנות, פטפטנות, קור רוח, קשר לבית ומשפחה, תקיפות, חברותיות.
נקרא לתלמידים את שירה של נורית זרחי “באה המלכה למלך”. בסיום הקריאה נשאל-
(המלכה והמלך בשיר חיים לכאורה בשני יקומים מקבילים, המלך אינו חולק עם המלכה את חלומותיה ואינו פתוח לקשר, ולאחר שכל ניסיונותיה להתקרב נהדפים, משפט הסיום של השיר מבטא יאוש מאפשרות של קשר- אינך מבין דבר)
ניגש לראות אמירות מחשבתיות שונות של חכמים לאורך הדורות בשאלת ההבדלים בין המינים. נחלק את הכיתה לחמש קבוצות, כל קבוצה תקבל את אחד המקורות הבאים, תלמד אותו, ותציג בצורה חזותית (ציור, כרזה, קומיקס..) את העמדה/ הרעיון שהוא מביע בשאלה זו.
לאחר שמיעת הקבוצות השונות, ננסה להניח את המקורות כציר רצף מסויים- החל מגישתו של הנצי”ב, המדגיש את השוני וההבדל המוחלט, דרך המצביעים על השונה והשווה וכלה בגישתו של הרש”ר הירש המעצים את היסוד המשותף.
סיכום ביניים: כפי שראינו מעט, בשאלת ההבדלים בין גברים לנשים ישנן גישות שונות, אין חולק על כך שישנם הבדלים פיזיים, שיש להם גם משמעויות פסיכולוגיות ואחרות, אולם ישנן גישות המעצימות מאד את המימד השונה והמבדיל, עד כדי “גברים ממאדים ונשים מנוגה” ואחרים המדגישים יותר את המשותף, או את הראיה האינדיווידואלית של האדם כאדם, בעל תכונות “נשיות” ו”גבריות” במינונים כאלו ואחרים.
בתור תוספת העמקה, מומלץ לצפות בסרט “תיקון חצות” שנעשה במכללת אורות ישראל” . הסרט מביא את סיפורם של נועם וענת, בני זוג צעירים הנתקלים בקשיים בתקשורת ביניהם וזוכים לתיקון בעקבות מפגש לילי מופלא.
מהלך מוצע לצפייה וניתוח הסרט:
נראה את הסרט עד להפסקת החשמל- עד לרגע זה נראה היה שהכל רק הולך ומדרדר- נשאל את התלמידים:
נמשיך בצפייה ובסופה נשאל את התלמידים-
שאלות למחשבה:
הסרט עוסק ביכולת לראות את העולם מבעד לעיניים של השני, להיות מודע להבדלים ולבנות גשר ביניהם. בחשיבות של התקשורת הזוגית, הדיבור על הקשיים ועל ההרגשות, ובנתינת המקום אחד לשני.
הטקסט המלווה את הסרט מעניין מאד וכדאי להעמיק בו לאחר הצפייה:
א. בתמונת הפתיחה- “כשרצה הקב”ה לברוא את העולם היה הכל מלא באורו האינסופי ולא היה מקום לשום בריה כלל. על כן צמצם אלוקותו לצדדים כדי להכין מקום לברואים ולכל הפעולות המשתנות שנראות לכאורה כהפכיות זו לזו”
ב. בלילה בו בני הזוג “מתהפכים” בתפקידיהם- “וראה את העולם ולקח ההפכים והביאם זה במקומו של זה”
ג. בתמונת הסיום- “כי בסוף, כשתרבה הדעת בעולם ידעו שהכל אחד”
יש לשים לב שהסרט מציע מבט “סטריאוטיפי” על תפקידים של נשים וגברים ועל היכולות שלהם (האישה- מאפרת, עוסקת בנוי החיצוני ואחראית על אחזקת הבית וגידול הילד, והאיש- תלמיד החכם העוסק בעניינים רוחניים וכן איש מעשה- מתקן את המדפים. ) ההקצנה הזו משרתת טוב את התסריט אבל חשוב לעודד את התלמידים לראות את הסרט בעיניים ביקורתיות ולדעת שלא תמיד המציאות היא כזו ובוודאי שאינה צריכה להיות דווקא כזו
נתמקם את המקורות השונים והעבודות שיצרו התלמידים על ציר דמיוני. (ניתן לתלות על הלוח או להניח על הריצפה) נבקש מהתלמידים למקם את עצמם על הציר, היכן הם עומדים? האם הם ממש מזדהים עם המקור? לידו? רחוק מאוד מכל מה שהוצג? וכן הלאה.
נשמע כמה התייחסויות מכמה תלמידים על המקום בו בחרו לעמוד.
נחזור לשיר איתו פתחנו את השיעור, ונבקש מהתלמידים להגיב לשיר לאור מה שלמדנו ודנו בכיתה- ניתן להגיב בכתיבת בית נוסף לשיר, שינוי משפט בשיר, שיר תגובה חדש, עבודה ויזואלית עם הטקסט באמצעות חומרי יצירה, ועוד.
פתחנו את השיעור בניסיון “לאפיין” גברים ונשים, וראינו את העמדה הכיתתית ביחס להבדלים בין המינים. לאחר מכן התחלקנו לקבוצות כל קבוצה קיבלה מקור המציג תפיסת עולם לגבי ההבדלים בין המינים, הקבוצה למדה והציגה את המקור שלה לכיתה. לאחר מכן השווינו בין הגישות השונות באמצעות ניסיון לייצר רצף של המקורות. העמקנו בנושא דרך צפייה בסרט “תיקון חצות” ודיון עליו. סיימנו בהסתכלות אחר החיבור האישי של כל תלמיד לתפיסות השונות שעלו בשיעור, ושאלנו את עצמנו היכן כל אחד היה ממקם את עצמו.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא