ברוכים הבאים לאתר החדש של לב לדעת!
האתר בתקופת הרצה וחלק מהתכנים עדין נמצאים רק באתר הישן, מוזמנים לבקר גם שם
נפתח במדרש חז”ל המופיע במסכת עבודה זרה בתלמוד הבבלי: (ניתן לקרוא בהתחלה את המדרש באופן חלקי ולעצור לאחר תיאור הפחד של האדם הראשון ולשאול- שמרגיש כאילו העולם הולך ונחשך בתנועה חד כיוונית.)
נמשיך ונקרא את סיומו של המדרש בפני התלמידים, ונשאל:
המדרש מתאר חג קדום שקבע האדם הראשון בעיצומה של תקופת החורף. הקשר בין החג הקדום לחנוכה שלנו צף באופן אוטומטי מקריאת המדרש: הן בגלל אורך החג: שמונה ימים, הן בגלל העיסוק המשותף בתנועה של הארת העולם והן בגלל המועד בשנה: התקופה בה הימים מתקצרים ומתארכים שוב. השיעור שלנו יתמקד במדרש בשאלת החושך והפחד שהחושך מעורר בתוכנו, אך המדרש יכול להוות גם שער טוב לפתיחת שאלת המחזוריות של הטבע והחיים והביטחון (המדומה או האמיתי) שהתנועה הקבועה הזו מעוררת בנו.
בכיתות בהן תרגיל כתיבה יכול להתאים לתלמידים, אנחנו מציעים לבקש מהתלמידים לכתוב מעין “מונולוג” של האדם הראשון באותו רגע בו הוא קולט שמיום ליום שעות האור מתקצרות והחושך נופל על העולם. לאחר שהתלמידים כותבים בשקט עם עצמם, נבקש ממי שמוכן לשתף את הכיתה במה שכתב.
כעת נבקש להתייחס למציאות האור והחושך בצורה הסימלית שלהם: האור והחושך שקיימים בתוך כל אחד מאיתנו. ניתן לכל תלמיד דף ונבקש ממנו לכתוב לעצמו בצד אחד של הדף מקומות מוארים שיש לו בתוכו ובצד שני של הדף מקומות חשוכים שיש לו בתוכו. כדי לגלגל את המחשבות וההרגשות בתוך התלמידים כדאי לומר בקול שמקומות יכולים להתייחס לתכונות שיש בנו, לסוג קשרים שיש לנו עם אנשים מסוימים, לאירועים שעברנו, למעשים שעשינו וכו’
לאחר כמה דקות שכל אחד מהתלמידים נמצא בכתיבה ומחשבה עם עצמו, נפתח מחשבה ודיון עם התלמידים. לקמן מספר הצעות לשאלות שכל אחת מהן יכולה לפתוח דיון והעמקה בפן שונה. נסה לחשוב אלו שאלות יהיו תואמות ופותחות לסגנון התלמידים שלך.
רבי נחמן מברסלב התעסק הרבה בשאלה כיצד על האדם להתייחס אל המקומות החשוכים שבתוכו ובסביבתו. התורה המפורסמת ביותר בהקשר זה היא תורה רפ”ב בליקוטי מוהר”ן המכונה “אזמרה”. בתורה זו מורה רבי נחמן שעל האדם לחפש נקודות טובות ולחבר אותם לכדי ציור אחד, כמו משחק ילדים בו צריך לחבר נקודה לנקודה. הציור שנוצר שמתעלם ומותיר בחוץ את המקומות החשוכים – יוצר אישיות שלמה וחדשה שמאירה וחיה את הצדדים החזקים והמוארים שבה. באופן זה דורש רבי נחמן את הפסוק בספר תהילים: “אזמרה לאלוקי בעודי” – כלומר, אזמר ואפנה אל הקב”ה בצד ה”עוד” שבי שהוא הצד המואר והבריא הקיים בתוכי, גם אם לצד ומאחורי מקומות חשוכים וקשים. הנחיה זו נותן רבי נחמן לאדם הן בשאלת ההתייחסות שלו כלפי עצמו והן בשאלת ההתייחסות שלו כלפי הזולת. בהקשר זה מעניין לראות את ההבדל בין התורה בליקוטי מוהר”ן לבין האופן בו ניסח תלמידו של רבי נחמן, רבי נתן, את התורה בליקוטי הלכות. אצל רבי נחמן הפתח הוא לימוד זכות על הזולת ומתוך כך לימוד זכות על עצמי ואילו אצל רבי נתן הפתח הוא לימוד זכות של האדם על עצמו ומתוך כך לימוד זכות על הזולת.
נלמד עם התלמידים את התחלת התורה בליקוטי מוהר”ן:
כהמשך ללימוד התורה של רבי נחמן (אפשר כהשוואה לדברי רבי נתן המובאים לקמן ואפשר מתוך שיח מנותק מטקסטים), נשאל את התלמידים:
נכבה את האור בכיתה (כדאי למצוא חדר שניתן להחשיך באופן טוב בתוך מבנה בית הספר) ונדליק נר. ניתן אותו לאחד התלמידים ונבקש ממנו לומר בקול שני דברים:
הנר יעבור לתלמיד עליו נאמר משהו טוב, והוא יצטרך לחזור על המשימה בעצמו: לומר משהו טוב על עצמו שהוא מביא לכיתה (עדיף שלא יחזור על מה שכבר נאמר עליו) ולבחור תלמיד נוסף ולחפש בו נקודה טובה שהוא מביא אל הכיתה.. כדי שהנר יגיע אל כל התלמידים בכיתה, חשוב לבקש שלא תהיה חזרה על בחירה של תלמיד אחד פעמיים.
אפשר לשים ברקע את השיר של שולי רנד: נקודה טובה. במידה ונראה לך שהתלמידים שלך יהיו לחוצים ועסוקים בעיקר בשאלה מתי הנר יגיע אליהם, כדאי להחליט שכל אחד צריך לומר משהו טוב על התלמיד שיושב מימינו (או אולי ממולו שכן סביר להניח שמי שיושב לידך הוא חבר טוב שלך).
חשוב לתת לכל תלמיד שהנר מגיע אליו לקחת את הזמן בנחת ולמצוא בתוכו את המחשבה הטובה על עצמו ואת העוז לומר אותה בקול, לחשוב על מישהו מהכיתה שהוא יכול להאיר בתוכו משהו ואת השמחה לפרגן לזולת.
בסוף המשימה כדאי להעיר כנקודה למחשבה שמעניין שכל אחד יחשוב עם עצמו האם היה לו קשה יותר למצוא משהו טוב לומר על עצמו או לחפש חבר לומר עליו מילים טובות..
פתחנו במדרש חז”ל, המתאר את פחדו של האדם הראשון כאשר ראה שהימים הולכים ומתקצרים, ומשם יצאנו לדיון על תחושת הפחד שהחושך מעורר בנו. לאחר מכן התייחסנו לאור ולחושך באופן סמלי וכל תלמיד כתב לעצמו מקומות מוארים וחשוכים שיש בתוכו. משם המשכנו ללימוד התורה “אזמרה” של רבי נחמן- הפניה אל האלוקים ב”עוד” שבי, בחלקים הטובים והמוארים שבתוכי. ולבסוף, החשכנו את האור, הדלקנו נר, וביקשנו מהתלמידים לומר משהו טוב על עצמם ועל חבר אחר בכיתה.
מעוניינים בתיאום פגישה, הזמנת חומרים, ליווי לבית הספר, או כל שאלה אחרת, אנא פנו אלינו כאן ואחד מנציגינו יחזור אליכם בהקדם.
לב לדעת – המכללה האקדמית הרצוג, אלון שבות 90433
[email protected]
לקבלת עידכונים שוטפים
היו הראשונים להוסיף תגובה בנושא