כיצד להאיר את המותר והקדוש בתוך שלל האסור והמצריך זהירות? זהו אתגר המלווה אותנו בקשר לשנת השמיטה ובשדות נוספים בעולם עבודת ה' שלנו, ובו נעסוק בשיעור זה.
בשיעור זה נכיר את הפתרונות השונים לקניה בשמיטה, ונציף את סימני השאלה העולים ביחס להכרעות ההלכתיות שלנו בהקשר זה שלפעמים אנחנו בעצמנו לא לגמרי מודעים אליהם.
אחת המצוות האחרונות המופיעות בתורה היא מצוות הקהל. מצווה זו מצווה אותנו להתכנס כל בית ישראל אחת לשבע שנים בבית המקדש ולערוך טקס ברית עם הקב"ה שבמובנים רבים מזכיר ומשחזר את מעמד הר סיני. בשיעור זה נלמד את דיניה של מצוות הקהל וננסה לחשוב ולהרגיש מה מצווה זו יכולה להוסיף לחיים הדתיים שלנו כפרטים וכעם.
בשיעור זה נלמד את העקרונות הבסיסיים של המצווה ואת הרגשות השונים שהיא עשויה להעלות, מתוך כך נגיע גם להכיר את הפרוזבול שתיקן הלל הזקן ונתעסק בשאלות על אופן ההתמודדות של ההלכה עם מציאות בה קיום ההלכה איננו מתרחש באופן פשוט.
אנו פותחים את היום בברכות התורה, כשלברכה מוצמד לימוד תורה קצר, המשנה הראשונה במסכת פאה, על מנת שלא תהיה זו ברכה לבטלה. בשיעור זה ננסה להבין מהו העומק של אותה המשנה ומדוע דווקא היא נבחרה לפתוח לנו את הבוקר.
בשיעור זה נבחן את היחס בין שתי המנוחות הקיימות בשבת - 'המנוחה האנושית- חברתית' ו'המנוחה הקדושה' , וננסה למצוא בתוכנו מקום ואופנים מעשיים לנוח בשבת מנוחה שיש בה מזה ומזה.
שיעור זה יעסוק בהבנה שברית הנכרתת בין איש לאשה בעם ישראל מכילה מימד נוסף מזה המצוי בכל ברית נישואין של איש ואשה בעולם. בברית הנישואין נוכחים לא רק האיש והאשה אלא גם הקב"ה, וניתן להשתמש בקשר הזוגי גם כמקפצה לעבודת ה' עמוקה יותר בה ניצבים בני הזוג יחד מול פני ה'.
בשיעור זה נבחן ממבט על את המשניות שכלולות ביחידת הלימוד הראשונה: "תורה, מצוות ודרך ארץ". נבקש בעזרת השיעור לחזור על המשניות אותן למדנו ולבחון את היחסים שעולים ביניהן.
המשנה מגדירה מספר מצוות ש"אין להם שיעור", דהיינו שיש קשת רחבה- מנקודת מינימום לנקודת מקסימום- לאפשרות לקיים אותן. קשת כזו - שנראית זרה למערכת של משפט וחוק – יוצרת פתח בתוך העולם ההלכתי לבחון את שאלת הרצון והחשק שלנו בקיום המצווה לעומת הרצון הבסיסי יותר שמסתכם בלצאת ידי חובה.
זהו שיעור שני מתוך סידרת שיעורים בנושא שמחה. בשיעור זה נעסוק בבירור שמחה של מצווה- מודוע לשמוח זו מצווה? מה מקומה של עבודת ה' ללא שמחה? וכיצד ניתן לשמוח שמחה של מצווה?